Atopowe zapalenie skóry – przypadłość dzieci i niemowląt?

Szacuje się, że z AZS zmaga się co piąte dziecko na świecie. U niektórych maluchów choroba pojawia się już w 3. miesiącu życia i manifestuje się wysypką lub łuszczącymi się plamami o czerwonym zabarwieniu. Te ostatnie zazwyczaj atakują policzki, szyję, a potem ręce i nogi, zwłaszcza w zagięciach.

                  

AZS przyczyną niskiej samooceny?

Atopowemu zapaleniu skóry często towarzyszą choroby takie jak alergie pokarmowe, pokrzywka, astma oskrzelowa czy alergiczne zapalenie spojówek.  W związku z tym, iż objawy, które towarzyszą egzemie, należą do uciążliwych, chorzy często skarżą się na zaburzenia snu, przewlekły stres, a zmiany skórne przyczyniają się do obniżenia samooceny. Choć AZS nie jest chorobą zaraźliwą, niektórzy ludzie obawiają się, że mogą na nią zachorować, korzystając ze wspólnych sztućców lub podając rękę atopikowi. Na szczęście w miarę upływu czasu choroba często ulega wyciszeniu, a jej objawy zostają znacząco zredukowane.

 Atopowe zapalenie skóry – przypadłość dzieci i niemowląt?

Atopowe zapalenie skóry – przyczyna pozostaje nieznana

Pomimo licznych badań naukowcom nie udało się ustalić przyczyny AZS, istnieją jednak pewne czynniki, które zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na tę przypadłość. Wśród nich wymienia się między innymi geny. Jeśli jeden z rodziców cierpiał na atopowe zapalenie skóry, prawdopodobieństwo, iż choroba dosięgnie również nas, jest wyższe niż w sytuacji, gdy u nikogo w naszej rodzinie nie zdiagnozowano egzemy.

 

Czynniki sprzyjające AZS

Nie bez znaczenia pozostają również czynniki środowiskowe. Wszechobecne zanieczyszczenia sprawiają, że nasz układ immunologiczny przestaje funkcjonować prawidłowo. W rezultacie nie potrafi on odróżnić czynników niosących realne niebezpieczeństwo od zupełnie niegroźnych pyłków i białek.  Udowodniono, iż z AZS częściej borykają się mieszkańcy wielkich miast, w których unoszą się pyły i spaliny.

Udowodniono, iż również niewłaściwa dieta zwiększa ryzyko zachorowania na atopowe zapalenie skóry.  Wśród  najczęściej popełnianych błędów żywieniowych wymienia się nadmierne spożywanie pasteryzowanego nabiału, białek i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz cukrów prostych obecnych w słodyczach oraz płatkach do mleka.  Wyżej wspomniane produkty spożywcze ze względu na swój skład zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia alergii.