Pomidory, ogórki i fasola szparagowa to warzywa szczególnie pomocne w komponowaniu diety całożyciowej dla alergicznego dziecka.
Według Pediatric Allergy and Immunology dzieci przyjmujące w diecie ponad 1/3 szklanki warzyw takich jak ogórek, pomidor, bakłażan, fasola szparagowa czy cukinia są mniej narażone na objawy astmy.
Ochrona oskrzeli
Wykazano także, że dzieci, które jadły 60 lub więcej gramów ryb bogatych w kwasy omega-3 rzadziej mają atopię w jakimkolwiek objawie alergii dziecięcej.
Uważa się, że ze względu na fakt, że te warzywa i ryby są doskonałymi przeciwutleniaczami i działają przeciwzapalne – mają ochronny i leczniczy wpływ na oskrzela, zmniejszają stany zapalne oskrzeli i ograniczają rozwój alergii pokarmowych i wziewnych.
Można co prawda zacząć od przyjmowania oleju rybnego w formie np. kapsułek lub płynu – od 60 g na dobę, ale mają one zaledwie do 3 gramów omega-3 na łyżeczkę, a olej z wątroby dorsza jeszcze mniej. Wyższe stężenie omega-3 jest w całych tłustych rybach takich jak łosoś, tuńczyk, sardynki, długopłetwe śledzie i sardele.
Sałatka zdrowia
Można pobawić się doborem składników i kolorami i stworzyć prawdziwy eliksir – łącząc na wiele sposobów (w różnych proporcjach) 6 składników surowe pomidory, ogórki, cebulę i kolendrę z odrobiną soli morskiej i octu jabłkowego – jako sałatka, może nawet i sok. Do takiej sałatki można dodać też kawałek łososia, by efekt był kompletny.
Oczywiście przepis ten sprawdzi się wtedy, gdy nasza pociecha nie ma alergii na pomidory.
Źródła – Journal of Pediatric Allergy and Immunology; Pediatric Allergy and Immunology Vol. 18,6