Maść cholesterolowa jest dość popularna, szczególnie u osób z atopowym zapaleniem skóry. Można ją w Polsce nabyć w opakowaniach od 100 do 2000 mg.
Ma postać białej miękkiej masy, która w swoim składzie zawiera cholesterol, parafinę i wazelinę (Cholestrolum 3,0; Paraffinum solidum 15,0; Paraffinum liquidum 64,0; Vaselinum album 18,0).
Niegdyś zawierała lanolinę bezwodną oraz cerezynę zamiast parafiny stałej.
Maść tę stosuje się na skórę w postaci nieprzetworzonej lub jako składnik preparatów leczniczych.
Jak działa maść cholesterolowa?
Przede wszystkim natłuszcza, chroni skórę i jest bardzo dobrą maścią obojętną, wskazaną zwłaszcza w przypadkach nietolerancji innych maści, po długotrwałym leczeniu maściami sterydowymi, w przypadkach mechanicznych, termicznych i chemicznych uszkodzeń skóry, w zaniku i zniszczeniu skóry, przy skórze atopowej – nie powoduje uczuleń.
Maść cholesterolowa dla alergików, ma zdolność emulgowania znacznych ilości wody i wodnych roztworów substancji leczniczych. Często jest składnikiem maści, kremów czy past. Jest bezpiecznym środkiem natłuszczającym nawet dla niemowląt.