Alkohol a napoje alkoholowe
Alkohol w czystej postaci może być przyczynkiem do wystąpienia objawów alergii, może również nasilić istniejącą już alergie oraz może wyzwolić reakcję na różne alergeny pokarmowe. Z kolei różne napoje alkoholowe mogą zawierać w swoim składzie alergeny czy składniki, które są odpowiedzialne za objawy nietolerancji.
Należy podkreślić fakt, iż czysty alkohol nie uczula. Wynika to z jego budowy chemicznej. Rzadko się zdarza, że jego cząsteczka działa jak cząstkowy antygen, który po połączeniu z białkiem uczula. Są to jednak bardzo rzadkie przypadki.
Alergia na wino
Badania pokazują, iż wina mogą uczulać. Czynniki, które są zawarte w winach owocowych, mogą powodować szybkie reakcje organizmu. Jednak najsilniej uczulające wina to wina czerwone. Uczulają także wina białe i szampany. Bardzo rzadko reakcje uczuleniowe występują po mocnych winach takich jak porto.
Alergenem nie jest alkohol, ale drożdże bądź grzyby pleśniowe zawarte w winach. Alergeny te powstają w procesie produkcji, pod wpływem piwnicznych warunków przechowywania lub na korkach używanych do zamykania butelek z alkoholem.