Cebula, czyli warzywo nieocenione w walce z alergią
W przypadku reakcji o podłożu alergicznym często obserwuje się stany zapalne, którym nierzadko towarzyszą zaczerwienienie i obrzęk. Na szczęście wymienione dolegliwości można zredukować do minimum dzięki cebuli. Jak działa to popularne warzywo? Cebula stanowi bogate źródło kwercetyny, czyli substancji zaliczanej do flawonoli, która wykazuje działanie przeciwzapalne i antyalergiczne. W praktyce jej rola sprowadza się do blokowania enzymów, które uczestniczą w syntezie prostaglandyn i leukotrienów – substancji odgrywających kluczową rolę w stanie zapalnym. Jednocześnie kwercetyna zapobiega uwalnianiu histaminy, której stężenie w organizmie gwałtownie wzrasta podczas kontaktu z alergenem.
Aby kwercetyna wykazała swoje dobroczynne działanie, należy jeść cebulę. W przypadku związku zaliczanego do flawonoli liczy się jego przyswajalność. Kwercetynę znajdziemy w wielu owocach i warzywach, m.in. w jabłkach, jagodach czy winogronach, jednak ta pochodząca z cebuli wykazuje najwyższy współczynnik absorpcji z jelita. Nie lubisz smaku cebuli? Spróbuj się do niej przekonać, ponieważ doskonale łagodzi objawy alergii.
Czarnuszka siewna – wsparcie dla chorych na atopowe zapalenie skóry
Czarnuszka siewna, w Polsce bardziej znana jako kmin rzymski, pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Z jej dobroczynnych i aromatycznych walorów korzystali już starożytni, w tym Kleopatrę oraz Grecy i Rzymianie. Z badań archeologicznych przeprowadzonych na terenie Polski wynika, iż czarnuszka była znana Słowianom. Wszystko jednak wskazuje na to, iż nasi przodkowie wykorzystywali ją głównie jako przyprawę do chleba, marynat i nalewek. Od kilku lat kmin rzymski odgrywa znaczącą rolę w fitoterapii i ziołolecznictwie. Czarnuszka oddziałuje na funkcjonowanie organizmu człowieka na kilku poziomach. Kmin rzymski wyróżnia się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują pracę układu immunologicznego. Z kolei zawarte w nim substancje przeciwzapalne skutecznie łagodzą katar sienny oraz objawy towarzyszące atopowemu zapaleniu skóry.
Alergiku, ostre potrawy pomogą ci złagodzić katar sienny!
Lubisz pikantne dania z wasabi i papryczką chilli? Tego typu potrawy nie tylko gwarantują bogate doznania smakowo-zapachowe, ale okazują się również pomocne w zwalczaniu objawów alergii sezonowych. Wiosną, gdy przyroda budzi się do życia, alergicy przeżywają katusze. Wszystko to wina pyłków, które unoszą się w powietrzu i u osób nadwrażliwych powodują katar sienny. Na szczęście istnieje sposób, i to całkiem smaczny, która pozwala udrożnić przewody nosowe.
Wszystko to zasługa związków, które odpowiadają za pikantny smak potraw. Przewody nosowe udrażniają m.in. substancje takie jak allil z czosnku czy izotiocyjany z wasabi. Warto jednak pamiętać, iż nie likwidują one źródła problemu, lecz jedynie przyniosą tymczasową ulgę.