Czego zatem się wystrzegać?
- przy alergii na ostrygi – także muli, małż i omułek
- przy alergii na ośmiornice – również kalmarów
- przy alergii na krewetki – także homarów, langust i kryli
- przy alergii na płaszczki – rekinów i raj
- przy alergii na dorsze – także fląder i soli
- przy alergii na łososie – pstrągów (i vice versa)
- przy alergii na śledzie – makreli i sardynek
Ukryte źródła alergenów – ryby i owoce morza
Należy dokładnie sprawdzać czy kupowane przez nas gotowe zupy i sosy nie zawierają dodatków z ryb czy owoców morza, podobnie dressingi do sałatek.
Olej z wątroby dorsza lub wątłusza, sos ostrygowy czy sos Worcester to też składniki wielu gotowych potraw, których musimy unikać. Zabronione w alergii na ryby są anchois, solone sardele, auszpik, kawior i witamina D3 z oleju rybnego.
Jeśli nie ryby i owoce morza to co?
W diecie należy zadbać o zbilansowanie białka – jeść mięso (drób, wołowinę, królika– najbezpieczniejsze mięso dla alergików), również jaja, przetwory mleczne na czele z jogurtami naturalnymi, także orzechy drzewne (włoskie, laskowe, pinii, migdały) i warzywa strączkowe.