Zamienniki jajek
Jajka są bardzo często przyczyną alergii. Osoby na nie uczulone nie mogą więc spożywać majonezu, ciast czy ciasteczek. Na szczęście, jajka mają wiele zamienników, wśród których warto wymienić chociażby:
- puree z dojrzałego banana (świetne do słodkich wypieków, gdyż nadaje im wilgotności),
- mus jabłkowy (świetny do wypieków, gdyż wiąże suche składniki i nadaje im wilgoci),
- siemię lniane (moczone w gorącej wodzie tworzy papkę, która wiąże suche składniki w potrawach i nadaje im wilgoci),
- zmielone, naturalne tofu (sprawdza się jako dodatek do sałatki czy omletu, gdyż przypomina ugotowane na twardo jajko),
- puree z miąższu dyni (dobre do wypieków),
- jogurt sojowy,
- mąka owsiana, kukurydziana bądź sojowa,
- proszek agar.
Wiele z tych produktów można zakupić przez Internet bądź w sklepach z żywnością dla wegan.
Zamienniki mleka
Mleko jest bardzo bogate w różne składniki odżywcze. Jest również najlepszym źródłem wchłanianego wapnia. Niestety, wiele osób jest uczulonych na mleko, a właściwie na białko mleka krowiego. Alergia wyklucza więc z ich jadłospisu mleko krowie, a także często i mleko kozie lub owcze, bowiem te mogą spowodować reakcję krzyżową. Na szczęście, istnieją jeszcze zamienniki, spośród których szczególna uwagę należy zwrócić na mleko sojowe.