Alergia na gluten i celiakia to choroby, z którymi boryka się coraz więcej osób. Ich leczenie opiera się na diecie eliminacyjnej. W praktyce oznacza to konieczność zastąpienia produktów glutenowych ich bezglutenowymi odpowiednikami. Już dziś weź udział w naszym konkursie i wygraj książkę Agaty Lewandowskiej pt. Polska kuchnia bezglutenowa!
Dieta bezglutenowa nie oznacza kuchni nudnej, pozbawionej smaku i wyrazistości. Owszem, wykluczenie z menu glutenu wymaga zmiany stylu życia, ale na pewno nie pozbawia radości z jedzenia i gotowania! Udowadnia to dietetyk, Agata Lewandowska, w książce pt. Polska kuchnia bezglutenowa.
– W diecie najważniejsze jest oczywiście urozmaicenie. Im więcej różnorodnych produktów spożywamy każdego dnia, tym większa szansa na to, że dostarczamy sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Istnieje jednak grupa produktów żywnościowych, po które – w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie – warto sięgać częściej- tłumaczy w publikacji autorka.
Chleb kukurydziany, komosa ryżowa z bakaliami i brzoskwinią, kurczak z sezamem, surówka z mandarynkami, burgery wołowe z serem pleśniowym, a na deser ciasto marchewkowe z nerkowcami i migdałami – oto niektóre z wielu propozycji na śniadania, kolacje, obiady, przekąski i desery, które zostały zamieszczone w książce pt. Polska kuchnia bezglutenowa.
Oprócz przepisów na dania różnorodne, niedrogie, łatwe do przygotowania, a przede wszystkim smaczne, zdrowe i bezglutenowe w nowości Wydawnictwa RM znajduje się lista zbóż i produktów bezglutenowych, ciekawostki dotyczące możliwości urozmaicenia i zmodyfikowania danej potrawy. Polska kuchnia bezglutenowa to także mnóstwo wskazówek i praktycznych porad dla osób na diecie.
Wygraj książkę Agaty Lewandowskiej pt. Polska kuchnia bezglutenowa!
Wydawnictwo RM ufundowało dla czytelników portalu Mojealergie.pl pięć egzemplarzy książki Agaty Lewandowskiej pt. Polska kuchnia bezglutenowa. Aby zdobyć jeden z nich, wystarczy w sposób kreatywny odpowiedzieć na poniższe pytanie.
Z zastąpieniem jakiego produktu zawierającego gluten masz lub miałbyś/-abyś największy problem? Swoją odpowiedź pokrótce uzasadnij.
Spośród nadesłanych odpowiedzi nagrodzimy najciekawsze. Na zgłoszenia konkursowe czekamy do 6 października 2016, do godz. 23:59. Odpowiedzi prosimy przesyłać na adres redakcja@mojealergie.pl, z dopiskiem „Polska kuchnia bezglutenowa”.
Życzymy powodzenia!
Regulamin konkursu
- Spośród odpowiedzi nadesłanych na maila redakcja@mojealergie.pl do 06.10.2016 r. do godz. 23:59 Redakcja nagrodzi najciekawsze.
- Organizatorem konkursu jest portal Mojealergie.pl
- Fundatorem nagród – 5 egzemplarzy książki Agaty Lewandowskiej pt. Polska kuchnia bezglutenowa jest Wydawnictwo RM
- Konkurs zostanie rozstrzygnięty w ciągu miesiąca od jego zakończenia, a jego wyniki opublikowane na portalu Mojealergie.pl
- Nagrody zostaną wysłane do laureatów przez fundatora nagród – portal Mojealergie.pl, w przeciągu miesiąca od ogłoszenia rozstrzygnięcia konkursu.
- Reklamacje dotyczące wyłonienia laureatów można zgłaszać w ciągu 7 dni od jego rozstrzygnięcia na adres mailowy: redakcja@mojealergie.pl
- W przypadku nieodebrania nagrody przez jednego z laureatów, Redakcja wybierze i nagrodzi uczestnika, który przesłał najciekawszą wypowiedź spośród osób nienagrodzonych.
- Nagroda nie podlega wymianie na ekwiwalent pieniężny.
- Przesłanie zgłoszenia konkursowego jest równoznaczne z oświadczeniem, iż wypowiedź konkursowa nie została stworzona przez osoby trzecie.
Lubimy korzystać również z takich przepisów, z pewnością wezmę udział.
Gluten obecnie jest w bardzo wielu produktach i ciężej jest znaleźć taki gdzie go nie ma ale mi przede wszystkim cieżko zrezygnować z pasztetów i niektórych wędlin bo jak sie okazało one tez zawierają gluten.
Najciężej dla mnie jest zastąpić prawdziwy Polski biały chleb i Bułki pszenne , szczególnie w sobotnie rodzinne śniadanie
Pasta. Jeśli miałabym powiedzieć, kim byłam w poprzednim wcieleniu, byłaby to włoska mamma. Kocham klasyczne makarony. Goszczą na moim stole kilka razy w tygodniu i nie wyobrażam sobie życia bez nich, Ciekawe, czy bezglutenowy świat znalazłby dla mnie alternatywę.