Okres prenatalny odgrywa kluczową rolę w rozwoju dziecka. W łonie matki, odżywia się ono tym, co spożywa jego rodzicielka. Wegetarianka w ciąży – czy dieta matki ma wpływ na zdrowie dziecka?
Wegetarianka w ciąży
Kobieta w ciąży może mieć różne poglądy na życie i odżywianie. Każda przyszła matka słyszy od lekarza, co powinna jeść, a czego unikać w czasie trwania ciąży. Wegetarianka w ciąży powinna dbać o dziecko tak samo, jak kobieta, która jest na tradycyjnej diecie. Musi dostarczyć mu niezbędnych witamin i minerałów, które wspomagają zdrowy rozwój malucha. Dieta wegetariańska charakteryzuje się wykluczeniem mięsa, ale przecież nie tylko produkty mięsne zwierają cenne żelazo czy białko. Mięso zawsze możemy zastąpić innymi produktami, często o wiele bardziej zdrowszymi.
Dieta wegetarianki w ciąży
W ciąży trzeba dostarczyć dziecku białka, dlatego kobiety jedzą mięso oraz inne produkty, które je zawierają. Białko jest podstawowym budulcem tkanek kostnych. Ale wegetarianka mięsa nie je, więc uzupełnia braki takimi produktami jak mleko, rośliny strączkowe, kasze, orzechy oraz nasiona. Pokarmy te są dobrym źródłem białka, którego na pewno nie zabraknie w wegetariańskiej diecie. Równie ważny jest wapń. Zielone warzywa, produkty mleczne tofu, brązowy ryż czy pomidor to zdrowe składniki diety wegetarianki w ciąży. Przy tego typu diecie może pojawić się anemia. To przypadłość, która często dotyka kobiety w ciąży. Dlatego wegetarianki powinny regularnie odwiedzać lekarza oraz konsultować z nim swoją dietę, by nie zabrakło w niej potrzebnych składników.
Czy dieta matki ma wpływ na zdrowie dziecka?
Oczywistym faktem jest, że dieta matki ma wpływ na zdrowie dziecka. To co je matka, jest napędem rozwoju dziecka. Dieta stanowi podstawę zdrowego rozwoju malucha, jeszcze w okresie prenatalnym. Prawidłowo zbilansowana dieta, nawet wegetariańska, będzie odpowiednia i bezpieczna, zarówno dla matki jak i jej dziecka. Zdrowe składniki oraz ich właściwa ilość sprawią, że dziecko będzie się prawidłowo rozwijało, a przyszła mama będzie mogła w pełni cieszyć się okresem ciąży. W diecie wegetarianki nie może zabraknąć, warzyw, owoców, zbóż, nasion czy produktów mlecznych.
Wegetarianka w ciąży, dbająca o zdrowie swoje oraz dziecka powinna stosować się do zaleceń lekarza. W przypadku jakichkolwiek niepokojących sygnałów czy wątpliwości, co do odżywiania w trakcie ciąży, należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę.
Katarzyna Antos