Roślina z rodziny astrowatych pochodząca z Ameryki Północnej, gdzie jest główną przyczyną alergii wziewnej. Długo nie stanowiła zagrożenia dla alergików w Europie, ale w latach sześćdziesiątych XX wieku. pojawiła się na południu kontynentu – we Francji, Włoszech, na Bałkanach, na Węgrzech i w Austrii. Stamtąd przywędrowała do Polski.
Niebezpieczna ambrozja
Jej niewinnie, słodko brzmiąca nazwa nie jest w stanie zmylić alergików, którzy na samą myśl o sezonie jej pylenia dostają gęsiej skórki.
Pylenie zaczyna się w połowie sierpnia i trwa aż do października.
Pyłek ambrozji uczula bardzo mocno i wywołuje przede wszystkim reakcje ze strony układu oddechowego. Objawy, choć typowe, bywają bardzo nasilone: wydzielina z nosa bardziej obfita i uciążliwa, niż w przypadku zwykłych uczuleń, mamy napady kichania. Pojawiają się również bóle głowy i zatok (włącznie z możliwym alergicznym zapaleniem zatok), piekąca i swędząca skóra.
Reakcje krzyżowe
To jednak nie koniec niespodzianek związanych z ambrozją. Możemy źle się poczuć po zjedzeniu banana, arbuza, ziaren słonecznika czy wypiciu naparu z rumianku. Pieczenie, swędzenie, a nawet obrzęk w ustach to objawy tzw. reakcji krzyżowej.
Wszystkie te objawy powinny ustąpić – albo przynajmniej stracić na intensywności po zakończeniu pylenia.
Problem w tym, że trwa ono bardzo długo. Na dodatek możemy odczuwać nieprzyjemne skutki nawet wtedy, kiedy ambrozja nie rośnie w najbliższej okolicy. Odnotowywano przypadki uczuleń nawet w miejscach oddalonych o setki kilometrów od miejsca jej kwitnienia. Pyłek tego chwastu jest wyjątkowo obfity i lotny.
Jak zapobiec uczuleniu?
Właściwie trudno powiedzieć. Unikać pyłku jest raczej trudno. Można zastosować ogólne zasady: nie wychodzić wcześnie rano i w ciepłe słoneczne dni, kiedy wszelkich pyłków jest w powietrzu najwięcej i unikać wiatru.
Warto też zapamietać, że nagła reakcja alergiczna na banany czy arbuza może oznaczać właśnie reakcję na pyłek ambrozji. Objawy powinny ustąpić po okresie pylenia, ale warto udać się do alergologa w celu wyjaśnienia przyczyn reakcji alergicznej.