Wbrew pozorom jogurty truskawkowe swojej czerwonej barwy nie zawdzięczają zmiksowanym owocom. Producenci często wykorzystują koszenilę lub sok z buraków ćwikłowych. O ile ten drugi jest bezpieczny dla zdrowia, o tyle pierwszy barwnik budzi ogromne kontrowersje. Jesteś wegetarianinem? Raczej nie przypadnie ci do gustu jogurt z koszenilą, ponieważ ten składnik uzyskuje się z mszyc żerujących na kaktusach w regionach tropikalnych. Dlaczego alergicy powinni uważać na barwnik, który nadaje produktom spożywczym czerwony odcień?
E120 – popularny barwnik
Trudno ustrzec się przed koszenilą. Cena pozyskiwania tego barwnika jest na tyle niska, iż producenci jogurtów, kosmetyków oraz wyrobów farmaceutycznych chętnie sprowadzają z regionów tropikalnych substancję pozyskiwaną z czerwców kaktusowych. Co ciekawe, dawniej substancję tę ekstrahowano z ciał martwych czerwców polskich. Nasz kraj przez pewien czas był czołowym eksporterem koszenili, wszystko zmieniło się, gdy odkryto mszyce żerujące na kaktusach. Konkurencyjna cena surowca skłoniła producentów do zmiany dostawcy.
Jak wygląda proces pozyskiwania kwasu karminowego z ciała owada? Jego odwłok łączy się z solami glinu oraz wapnia, po czym wystawia na działania wysokiej temperatury. W tej roli doskonale sprawdza się wrzątek, aczkolwiek często wykorzystuje się również promienie słoneczne oraz parę wodną. Koszenila zrobiła zawrotną karierę w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, tekstylnym i farmaceutycznym, ponieważ stanowi alternatywę dla syntetycznych barwników. Dobrze oczyszczona jest bezpieczna, podczas gdy azorubina i karmoizyna wpływają negatywnie na rozwój psychofizyczny dzieci. Młody człowiek, który spożywa syntetyczne barwniki, częściej zmaga się z ADHD niż jego rówieśnicy, którzy nie jedzą kolorowych cukierków.
Uczulenie na koszenilę – przyczyny
Dlaczego należy uważać na koszenilę, skoro nie wywołuje nadpobudliwości ruchowej u dzieci? Podczas procesu ekstrakcji barwnik może ulec zanieczyszczeniu substancją o działaniu alergizującym. Nie zaszkodzi ona osobom, których układ immunologicznych funkcjonuje prawidłowo. Niestety, czasem system odpornościowy dokonuje niewłaściwej oceny ryzyka i w rezultacie uruchamia mechanizmy, które mają na celu unicestwić „wroga”. Wśród zanieczyszczeń koszenili może znaleźć się substancja obca, która wywoła niewspółmierną reakcję ze strony układu immunologicznego. Po pierwszym spotkaniu z kwasem karminowym nie odnotowałeś niepożądanych reakcji? Niestety, nie oznacza to, iż drugie nie zakończy się wstrząsem anafilaktycznym, ponieważ ten nie pojawia się od razu. Jeśli po zjedzeniu czerwonych cukierków, pojawiają się niepożądane dolegliwości, istnieje duże prawdopodobieństwo, że uczulenie na koszenilę dotyczy również ciebie.