Co uczula w czekoladzie?
W czekoladzie jest wiele składników, które mogą powodować uczulenie. Głównymi winowajcami są zazwyczaj: kakao, białko i orzechy (które są dodawane do prawie każdej czekolady nawet w śladowych ilościach). Rzadziej uczulają nadzienia czekolady, np. masa truskawkowa, skórka cytryny itp. Dodatkowo wrażliwi alergicy mogą reagować na zawarte w niej środki konserwujące, barwniki, środki smakowe i koloryzujące a nawet wysoką zawartość cukru.
Jak wygląda uczulenie na czekoladę?
Objawy uczulenia na czekoladę mogą wystąpić nawet po 15. minutach od zjedzenia kawałka czekolady. Czasami symptomy występują na drugi lub trzeci dzień od spożycia uczulającego produktu, dlatego wykrycie alergii bywa mocno utrudnione. Do objawów uczulenia na czekoladę możemy zaliczyć: ból głowy, katar, pokrzywkę, duszności (napad astmy), wysypka na policzkach, wysuszona skóra, ropne wypryski, świąd. Można spróbować samodzielnie przeprowadzić test prowokacyjny polegający na zjedzeniu tabliczki czekolady i czekaniu na objawy alergii. Jednak najlepiej jest iść ze wszystkimi wątpliwościami od razu do lekarza alergologa.