tran

Tran wielu osobom kojarzy się z niesmacznym lekarstwem do picia którego zmuszały babcie i pielęgniarki w szkole. Jednak nie da się ukryć, że niezbyt smaczny dodatek może wspomóc odporność twojego dziecka, jeśli tylko zechcesz mu go podać.

Pochodzenie tranu

Zdrowy tran pochodzi z odległej Norwegii. Pozyskiwano go tam z wątroby dorsza atlantyckiego, zgodnie z wielowiekową tradycją albo z innych ryb dorszowatych, które wykazywały takie same właściwości. Nie od razu uznawano go za substancję wpływającą dobrze na zdrowie i używani go częściej jako paliwa do lamp, przygotowania skór do dalszej obróbki, konserwacji drewna. Dopiero XVII wiek przyniósł pewne zmiany w postrzeganiu tranu, gdyż zaobserwowano, że osoby, które spożywają go codziennie, rzadziej chorują. Zapoczątkowało to szerokie zastosowanie rybiego tłuszczu.

Cenne składniki tranu

Tran jest w stanie wzmocnić odporność dziecka, dzięki dwóm, szczególnie cennym elementom. Są to nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas omega-3 i kwas omega-6. Stanowią one niezwykle istotny dla organizmu składnik, dzięki któremu wszystkie zachodzące w organizmie procesy przebiegają prawidłowo. Kwasy nienasycone mają duże znaczenie, zarówno dla odporności, jak i dla poprawnego funkcjonowania układu krwionośnego.
Trzeba przy tym pamiętać, że nie tylko kwas omega-3 i omega-6 stanowią o dobrym działaniu tranu. Poza nimi w tłuszczu znajdują się witaminy A i D, które są cenne dla organizmu, a często trudne do dostarczenia w pożywieniu.

Wpływ tranu na odporność dziecka

Składniki tranu w znaczący sposób podnoszą odporność twojego dziecka. Gwarantowane jest to właśnie przez nienasycone kwasy tłuszczowe. Powodują one wsparcie procesu budowania hormonów przeciwzapalnych. Jest to zestaw elementów, które są niezbędne do poprawnego i szybkiego działania układu odpornościowego. Dzięki nim ciele malucha nie rozwija się żaden utajony stan zapalny, który mógłby spowodować rozwój poważnej choroby.
Dodatkiem do wzmacniania systemu immunologicznego jest witamina A. Powoduje ona regenerację oraz uszczelnianie błon śluzowych, np. w drogach oddechowych, co utrudnia drobnoustrojom dostawanie się do organizmu. Pozwala to chronić dziecko na co dzień, jak i w czasie jesienno-zimowych chłodów, kiedy wzmocnienie odporności jest podwójnie niezbędne.

Inne zalety tranu

tran

Obecnie tran nie jest podawany już w nieoczyszczonej, źle pachnącej postaci, lecz w kapsułkach, a nawet żelkach. Ułatwia to podawanie go dzieciom, dzięki czemu maluch może korzystać z dobroczynnego wpływu rybiego tłuszczu nie tylko dla odporności.
Tran wpływa bardzo dobrze na układ kostny i mięśniowy, zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu. Dzieci spożywające tran mają mniej problemów z kręgosłupem, rzadziej są narażone na skoliozę oraz krzywicę. Nie odczuwają także bólów kostnych, powiązanych nie raz z szybkim wzrostem, głównie w okresie wchodzenia w wiek nastoletni. Zawdzięczać to można witaminie D znajdującej się w tranie.
Kolejną zaletą jest pozytywny wpływ tranu na mózg dziecka. Zwiększa możliwości zapamiętywania oraz koncentrację, co jest dobrym wsparciem dla uczniów, zarówno młodszych, jak i starszych. Jednocześnie kwasy nienasycone dobrze wpływają na przesyłanie bodźców nerwowych pomiędzy komórkami mózgowymi.

Włączenie tranu do diety

Rodzice często zastanawiają się, kiedy można włączyć tran do diety dziecka. Występuje on jako tabletki, żelki i postać płynna, np.. krople, co ułatwia jego podawanie. Lekarze zapewniają, że zdrowe dzieci mogą otrzymywać tran dla wzmocnienia odporności – i nie tylko – od urodzenia, aż do osiemnastego roku życia.

Karolina Skrzek