Gdzie występują środki konserwujące?
Źródła siarczanów i siarczynów to:
- musztarda
- żelatyna
- kiełbaski śniadaniowe
- mielone mięso z dodatkiem warzyw lub przetworów zbożowych
- ryby solone suszone
- skorupiaki i głowonogi – świeże, mrożone lub gotowane
- białkowe analogi mięsa czy ryb
- cukier biały, rafinowany lub płynny
- syropy
- soki w duzych opakowaniach – dla przedsiębiorstw
- przetwory owocowe – owoce suszone (jabłka, gruszki, winogrona, banany, figi, śliwki, morele, brzoskwinie), owoce kandyzowane, lukrowane, w zalewie olejowej lub occie, owoce krystalizowane, skórka cytrusów, dżemy i galaretki, powidła, marmolady, owocowe nadzienia ciastek
- przetwory warzywne – ziemniaki odwodnione, suszone lub mrożone, suszone lub mrożone białe warzywa, suszone pomidory i warzywa w zalewie olejowej, solance czy occie, kukurydza słodka pakowana próżniowo
- bezalkoholowe napoje aromatyzowane z sokiem owocowym, glukozowym
- piwo
- wina gronowe i musujące oraz likierowe – alkoholowe i bezalkoholowe
- herbatniki i wyroby cukiernicze z syropem glukozowym
- ocet fermentacyjny
Z możliwych działań niepożądanych po spożyciu żywności z siarczynami lub siarczanami wystąpić mogą – pokrzywka czy obniżenie ciśnienia tętniczego.