Gdzie jeszcze kryją sie salicylany?
- większość ziół – w mięcie, bazylii i oregano, rozmarynie, tymianku, koprze, estragonie, w szałwii, majeranku) i naparów ziołowych np. miętowych, z szałwii
- przyprawy – w nasionach selera i sezamu, kozieradce, cynamonie, anyżu, pieprzu tureckim, kminku, curry w proszku i samej kurkumie, gałce muszkatołowej, musztardzie, papryce
- owoce – w oliwkach, jabłkach, wiśniach, jeżynach, porzeczkach, malinach, rodzynkach i winogronach, nektarynkach, brzoskwiniach i morelach, pomarańczach i mandarynkach, grapefruitach, anasach, śliwkach surowych i suszonych, truskawkach
- warzywa – w ogórkach i pomidorach, słodkiej kukurydzy i słodkich ziemniakach, w endywii, poza zielonymi jak kapusta, brukselka, pory, sałata zielona, groszek, nie ma ich w kiełkach fasoli i selerze
- orzechy – w tym migdały, orzeszki ziemne i brazylijskie, makadamia, pistacjowe, włoskie, kokosy
- kawa
- herbata
- coca-cola
- soki owocowe
- sosach pomidorowych i sosach na ich bazie jak Worcester
- napoje alkoholowe poza wódką, ginem, miodem,
- słodycze jak lukrecja czy cukierki miętowe, marcepan
- produkty zawierające drożdże
- produkty light
- margaryny
- wiele serów topionych
- niektóre gotowe muesli, płatki kukurydziane
- mięso peklowane czy w galarecie
- konserwy
Pozostaje nam zatem dieta mięsno-rybna ze świeżego lub mrożonego, niepuszkowanego mięsa, nabiałowa czy z użyciem ryżu.