alergeny wziewne lub kontaktowe | alergeny pokarmowe reagujące krzyżowo |
---|---|
JAD PSZCZELI | miód |
pyłki BYLICY | papryka, curry, pieprz, cynamon, czosnek, kolendra, kminek, koperek, koper włoski, marchew, gałka muszkatołowa, seler, rumianek, słonecznik (ziarna) |
pyłki TRAW i ZIÓŁ | kiełki i mąki z pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta; kukurydza, ryż; marchew, pomidory, groch, seler, soja, buraki, melon, orzechy, jabłka, brzoskwinie, kiwi, śliwki, wiśnie |
CHWASTY, AMBROZJA | seler, marchew, ogórki, dynie, melony; rumianek, koper, banan, orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, ziarna słonecznika, miód, olej słonecznikowy, piwo |
pyłki OLCHY, BRZOZY, LESZCZYNY, CHWASTÓW | marchew, ziemniaki, seler, groch, strączkowe pozostałe, melon, pietruszka, jabłka, śliwki, brzoskwinie, kiwi, orzechy laskowe, sezam, ziarna słonecznika |
ROZTOCZA | krewetki, skorupiaki, ślimaki |
PIERZE | białko i żółtko jaj, mięso kurze, indycze, kacze i gęsie |
LATEKS | ananas, figi, papaja, pomidory, gryka, orzechy ziemne, awokado, banany, kiwi, melon, ziemniaki |
Źródło: “Zioła a alergia pokarmowa” A. Taraszewska, M. Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; Wyd. Medyczne Borgis, 2006
Czytaj również:
Reakcje alergiczne na trujący bluszcz i… mango
Alergia na kukurydzę- wziewna i pokarmowa