Najnowsze badania wykazały, iż niedobór limfocytów T regulacyjnych sprzyja powstawaniu alergii pokarmowych. Za ich syntezę odpowiada grasica. Dlaczego ten gruczoł nie pracuje tak, jak powinien?
Czynniki zaburzające funkcje grasicy
Wśród czynników zaburzających funkcje grasicy wymienia się:
- niekarmienie lub zbyt krótkie karmienie piersią
- sterylne wychowanie
- niedokładne żucie pokarmu
- niewłaściwe łączenie składników odżywczych np. białka, które ulega trawieniu w kwaśnym środowisku żołądka z węglowodanami, które rozkładane są w jamie ustnej przy pH zasadowym
- nadmierne spożywanie nabiału, cukru i mięsa
- konsumpcja wysoko przetworzonej żywności
- obecność pasożytów w przewodzie pokarmowym
- nadużywanie alkoholu.
Układ nerwowy a alergie pokarmowe
W przypadku stanów zapalnych, które obejmują swym zasięgiem jelita, ogromną rolę odgrywa lokalny układ nerwowy. Równie ważny jest sposób, w jaki przekazuje się informacje na linii nerw błędny-mózg. Z przeprowadzonych badań wynika, iż zaledwie 10% informacji jest przekazywanych w przeciwnym kierunku. To odkrycie zaprzecza, jakoby choroby przewodu pokarmowego miały podłoże psychosomatyczne.