Składniki
- filiżanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 1/4 filiżanki masła roślinnego
- 3 łyżki cukru nierafinowanego
- 5 łyżek wody
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 filiżanka ugotowanego startego buraka
- wiórki kokosowe
Opis wykonania
Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto (najwygodniej zrobić to ręką) – mąkę, masło, kakao, cukier i wodę. Gdy uzyska jednolitą konsystencję wykładamy nim formę o wymiarach ok. 25 × 12 i wkładamy do piekarnika (200c) na ok. 10 minut.
Czekoladę rozpuszczamy i mieszamy ją z burakiem (ugotowanym, startym na drobnych oczkach), powstałą masą zalewamy ciasto.
Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto odstawiamy do zamrażalki na godzinę.
Autorka – Katarzyna Kubiszewska
http://kasia-w-kuchni.blogspot.com