Krótka charakterystyka glutenu
Gluten jest mieszaniną białek roślinnych. Występuje w ziarnach zbóż: jęczmienia, pszenicy i żyta, choć niektórzy autorzy twierdzą, iż gluten nie występuje w ziarnie, a tworzy się dopiero po dodaniu wody do mąki (wyprodukowanej z wyżej wymienionych zbóż) i wyrobieniu ciasta.
Nietolerancja glutenu
U 1% populacji występuje nietolerancja glutenu. Choroba ta charakteryzuje się wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciw glutenowi, co powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych. Konsekwencją tego są występujące zaburzenia trawienia i wchłaniania jelitowego. Schorzenie to nazywane jest celiakią.
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa – jak sama nazwa wskazuje – jest specjalną dietą stosowaną w leczeniu, a także w profilaktyce celiakii i polega na całkowitej eliminacji z pożywienia produktów, które zawierają gluten (czyli tych, które posiadają w swoim składzie naturalne bądź przetworzone zboża – pszenicę, żyto, jęczmień). W Polsce osoby chore na celiakię nie mogą spożywać także produktów, w skład których wchodzi owies.
Produkty bez glutenu
Chorzy na celiakię muszą stosować specjalną dietę, jednakże istnieją różne produkty, które są dozwolone. W końcu muszą się czymś odżywiać.