Jak słusznie podkreśla dietetyk, mgr inż. Agnieszka Kopacz: ,,Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zachodzą w niej wszelkie procesy metaboliczne. Woda umożliwia również usuwanie zbędnych produktów przemiany materii oraz toksyn.
Jest ona rozpuszczalnikiem wielu związków np. witamin z grupy B oraz witaminy C, dzięki czemu sprzyja ich wchłanianiu. Niestety wraz z wodą mogą być również przyswajane substancje szkodliwe dla zdrowia, które kumulują się w organizmie np. metale ciężkie. Wodę pitną, kranową spożywamy regularnie przez wiele lat, dlatego ważne jest, aby było ona nie tylko pozbawiona zanieczyszczeń i całkowicie bezpieczna, ale również smaczna.
Woda kranowa w Polsce spełnia kryteria bezpieczeństwa. Mamy coraz nowocześniejsze oczyszczalnie, jednak wciąż wiele do życzenia pozostawiają instalacje wodociągowe, które są przyczyną wtórnego zanieczyszczenia wody. Wpływa to na pogorszenie jej właściwości organoleptycznych takich jak: smak, zapach czy mętność.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca, aby kobiety wypijały dziennie min. 2 l wody, a mężczyźni 2,5 l”. Znaczną część tego zalecenia można spełnić, spożywając różnego rodzaju napoje. Ich bazą najczęściej jest woda, od której zależy smak i jakość tego, co pijemy, dlatego też warto odkryć sekret smaku w 3 krokach…