A zatem ostre zaburzenia oddychania, swędzenie, pokrzywka, biegunka czy wymioty powinny nastąpić wkrótce po spożyciu szkodzącego nam pokarmu – mamy wtedy typową *alergię IgE zależną*.
Opóźniona / wtórna alergia pokarmowa
Natomiast reakcje takie jak –
- bóle głowy i migreny
- nerwowość nasilająca się
- bóle stawów
- zaburzenia krążenia
- silne zmęczenie
- problemy z psychiką – napady złości, płaczu, agresja – wpływ na chemię mózgu (stosuje się nawet określenie alergia mózgowa)
są efektem alergicznych nieżytów jelit, których uszkodzone ściany przepuszczają niestrawione składniki jedzenia do krwioobiegu.
Na co układ odpornościowy reaguje tworzeniem przeciwciał – immunoglobin G (IgG). Dziś opóźniona alergia pokarmowa jest częstsza niż typowa. 80 proc. naszego układu odpornościowego znajduje się w jelitach, dlatego uszkodzenia układu trawiennego mają bezpośredni wpływ na objawy astmy czy pokrzywkę na skórze.
Nie zawsze jesteśmy zatem w stanie po kilkunastu godzinach czy kilku dniach zdiagnozować, co jest powodem alergii i niejednokrotnie nawet nie szukamy przyczyny z naszej diecie. zatem nie wpływamy na jej zmianę i objawy męczą nas przez dłuższy czas.
Powyższym objawom czasem towarzyszy także osiedlanie się grzybów w jelitach, co wymusza leczenie nakierowane na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w całym organizmie.
Nadmierną reakcję układu odpornościowego i miejscową reakcję zapalną leczy się wspomagająco, poza lekami tradycyjnymi, za pomocą terapii komplementarnych – od mykoterapii (leczenia grzybami), medycyny tybetańskiej po przyjmowanie napoju chlebowego, które zbyt mocno nie ingerują w organizm, ale trwale korygują pracę układu immunologicznego i przywracają mu naturalną równowagę.