Aby rozprawić się z tkanką tłuszczową, musimy ograniczyć podaż kalorii. Sacharoza oraz syrop glukozowo-fruktozowy poprawiają walory smakowe wielu artykułów spożywczych, ale jednocześnie sprzyjają otyłości. Naukowcy udowodnili, iż cukier uzależnia podobnie jak narkotyki, nic dziwnego, że rozstanie ze słodkim nałogiem bywa trudne i nierzadko kończy się fiaskiem. Firmy spożywcze doskonale zdają sobie z tego sprawę i zachęcają konsumentów do zastąpienia tradycyjnych jogurtów owocowych produktami w wersji light. Ba, w sklepach można kupić słodkie napoje gazowane bez cukru. Czy warto jednak sięgać po produkty fit i light?
Nie taki cukier straszny!
Istnieje kilka sposobów, które pozwalają nadać słodki smak wyrobom mlecznym, piekarniczym czy gazowanym napojom. Sacharoza, którą znajdziemy w domowych cukiernicach, stanowi najprostsze rozwiązanie. Choć ten dwucukier wiele osób obarcza odpowiedzialnością za problemy zdrowotne i zbędne kilogramy, nie jest on taki zły, jak mogłoby się wydawać. Substytuty sacharozy różnią się w wielu aspektach, wśród nich możemy znaleźć zarówno substancje pochodzenia naturalnego, jak i sztuczne słodziki, które od lat budzą ogromne kontrowersje.
Ponadto warto pamiętać, iż nie wszystkie substancje słodzące mają taki sam zakres zastosowania jak tradycyjny cukier. Wiele popularnych słodzików nie najlepiej znosi wysoką temperaturę, toteż nie można stosować ich przy pieczeniu ciast i ciasteczek. Zastosowanie innych ogranicza z kolei pH (odczyn) wyrobu.
Aspartam – słodzik, który budzi kontrowersje od lat
Aspartam, oznaczany również symbolem E951, to jeden z najpopularniejszych środków słodzących. Znajdziemy go w takich artykułach spożywczych jak napoje o obniżonej wartości kalorycznej, drażetki odświeżające oddech, a nawet w wędlinach i rybach. Nie tylko branża spożywcza dostrzegła potencjał aspartamu, coraz częściej firmy farmaceutyczne dodają ten słodzik do tabletek musujących, syropów i tabletek do ssania. Osoby, które z jakichś powodów nie chcą lub nie mogą słodzić herbaty czy kawy sacharozą, mogą zastąpić ją tabletkami zawierającymi aspartam. Ta substancja początkowo była przedstawiana jako idealne rozwiązanie dla diabetyków, ponieważ nie wpływa na wytwarzanie insuliny po spożyciu.
Bezpieczeństwo stosowania aspartamu pomimo upływu czasu wciąż budzi ogromne kontrowersje. Jego przeciwnicy powołują się na badania, w których wykazano, iż ten popularny słodzik w organizmie człowieka rozpada się na dwa aminokwasy (podstawowe „cegiełki” budujące białka): kwas asparaginowy i fenyloalaninę oraz metanol. To właśnie ten ostatni związek powoduje największy niepokój. Metanol to silna trucizna, już 8 g metanolu może spowodować ślepotę, a spożycie większej dawki tego alkoholu może zakończyć się śmiercią. Na szczęście ilość metanolu, jaka uwalnia się z 1 g aspartamu, jest niższa od stężenia tej substancji w soku pomidorowym, soku z winogron czy w czerwonym winie. Mimo to nie należy bagatelizować zagrożenia, ponieważ łatwo można przekroczyć dozwolone dzienne spożycie tej substancji, jedząc jogurty słodzone aspartamem i popijając je napojem gazowanym zawierającym E951. Jeśli zmagasz się z cukrzycą i nie chcesz rezygnować ze słodkiej herbaty, powinieneś dokładnie kontrolować dzienne spożycie aspartamu.
Pod koniec lat 90. XX wieku świat obiegła wiadomość, iż aspartam jest substancją rakotwórczą. Badania przeprowadzone na szczurach wskazywały, iż ten popularny słodzik zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów mózgu i układu limfatycznego. Doświadczenia przeprowadzone z udziałem ludzi i większość eksperymentów na zwierzętach nie potwierdziły związku między spożyciem aspartamu a zwiększoną zachorowalnością na raka.
Aspartam jest niezwykle popularną substancją słodzącą w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, ponieważ jego słodycz 180-krotnie przewyższa słodycz sacharozy. Oznacza to, iż niewielka ilość słodzika zapewnia efekt porównywalny do tego, jaki uzyskujemy wskutek wsypania do herbaty dwóch łyżeczek cukru. Właściwości aspartamu przekładają się bezpośrednio na jego niską kaloryczność, toteż znalazł on zastosowanie w produkcji wyrobów typu light.