Nietypowe alergie - jak je rozpoznać?

Gdy myślimy o przyczynach uczulenia, zazwyczaj oczyma wyobraźni widzimy kurz, orzeszki, mleko, gluten czy cytrusy. To często spotykane alergeny, ale nie jedyne.  Uczulać może praktycznie wszystko. Jak pośród substancji, z którymi mamy kontakt na co dzień, znaleźć tę, która wywołuje uciążliwe dolegliwości takie jak katar czy kaszel?

 

Alergiku, uważaj na wina!

Wina owocowe stanowią potencjalne niebezpieczeństwo dla alergika. Te napoje alkoholowe wywołują natychmiastowe reakcje, zazwyczaj o podłożu astmatycznym.  Osoby uczulone powinny w sposób szczególny uważać na wina czerwone, stosunkowo rzadko alergizują wina białe i szampany. Naukowcy odkryli jeszcze jedną ciekawą zależność. Im mocniejszy  trunek, tym ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej jest mniejsze, w praktyce oznacza to, iż najrzadziej uczulają sherry i porto.

Z badań przeprowadzonych przez duńskich naukowców wynika, iż kobiety, które w  ciągu tygodnia piją więcej niż kilkanaście napojów alkoholowych, częściej zmagają się z alergię od swoich koleżanek, które rzadziej sięgają po tego rodzaju trunki.

Nietypowe alergie - jak je rozpoznać?

Dlaczego wina owocowe tak często uczulają?   Prawdopodobnie odpowiedzialność za zaistniały stan rzeczy ponoszą drożdże lub grzyby pleśniowe, które mogą dostać się do napojów w trakcie produkcji lub przechowywania. Nierzadko zdarza się, iż zarodniki grzybów przenoszone są do wina wraz z korkami.

Niezwykle niebezpieczny jest również sam surowiec, z którego wytwarza się wina. Winorośle stanowią źródło alergenów, które u osób uczulonych mogą powodować zapalenie spojówek i błony śluzowej nosa.  Zauważyłeś, że spożyciu wina często boi cię głowa, a na skórze pojawia się wyprysk alergiczny?  Za opisane reakcje ze strony organizmu często odpowiadają substancje takie jak histamina, sulfity wykorzystywane w celu zahamowania fermentacji oraz tyra miny.