Nietolerancja laktozy i protein

Korzyści z dbałości o zrzucenia zbędnych kilogramów i utrzymywanie prawidłowej wagi są szerokie – od ograniczania problemów z cukrzycą, otyłością, po wspomożenie układu krążenia i redukcję cholesterolu.

Rzeźbieniu mięśni kosztem spalania tłuszczu towarzyszy często suplementacja diety preparatami wspomagającymi rozwój masy mięśniowej – stosując produkty wysokobiałkowe, w szczególności proteinowe, najpopularniejsze wśród miłośników siłowni i fitness.

Proteiny dominują

Białka serwatki można znaleźć w wielu napojach proteinowych i suplementach w tabletkach. Proteiny są niedrogie z powodu dużej podaży i dotacji na produkty mleczne.

Nieorganiczne białko serwatkowe pochodzi z mleka i u osób z nietolerancja białka mleka może powodować reakcje alergiczne i zwiększać stan zapalny w organizmie. Wiele osób, które mają nietolerancję laktozy może doświadczać dyskomfortu szczególnie w obrębie układu pokarmowego przez laktozę.

Nietolerancja laktozy i protein

Proces ekstrakcji i usunięcia laktozy z serwatki na ogół powoduje tolerancję produktu proteinowego u osób z nietolerancją laktozy.

Co może zrobić alergik?

Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy – poza wyborem produktów z ultra-oczyszczonego z laktozy białka serwatki – mogą także wybrać zamienniki bazujące na białku z grochu, zazwyczaj wysokiej jakości, doskonale nadającym się także dla wegan.

Inną alternatywą jest białko Chia, które zawiera 9 niezbędnych aminokwasów. Jest bardzo pożywne i polecane weganom. Wszystkie powyższe trzy produkty są dobrze tolerowane przy nadwrażliwości układu pokarmowego, bogate w białka.

Można znaleźć także produkty zawierające jednocześnie wszystkie 3 białka w swoim składzie, wolne od szkodliwych zanieczyszczeń, takich jak pestycydy, fungicydy i herbicydy.
Najważniejszy jest świadomy wybór produktów z renomowanego źródła i troska o skład suplementów, które przede wszystkim będą najlepsze dla Twojego zdrowia.

Źródło – NaturalNews.com