Przyszła zima, a wraz z nią ochłodzenie, które nie sprzyja naszemu zdrowiu. Zmiany temperatur wpływają na nasz organizm, przez co częściej chorujemy. Objawy choroby pomogą nam zwalczyć naturalne soki na przeziębienie i grypę. Które warto pić, nie tylko zimą?
Sposób na przeziębienie i grypę
Przy pierwszych objawach przeziębienia i grypy najczęściej sięgamy po leki dostępne bez recepty, których w aptekach znajdziemy całe mnóstwo. Tabletki na gardło, syropy, krople do nosa i inne środki przeciwzapalne przynoszą nam tylko chwilową ulgę. Często konieczna jest wizyta u lekarza oraz terapia antybiotykami. Tego typu środki, w dużej ilości szkodzą wątrobie i naszej odporności, którą możemy wzmacniać sposób bardziej naturalny i bezpieczny. W okresie przeziębień i grypy warto sięgnąć po zdrowe soki, które dostarczą nam wielu witamin i minerałów.
Sok z czarnego bzu
Czarny bez to dobrze nam znana roślina, która wykorzystywana jest od wieków. Owoce jak i kwiaty czarnego bzu mają właściwości zdrowotne. Zawierają flawonoidy i inne substancje, które wykazują działanie przeciwzapalne. Niwelują gorączkę, działania napotnie i odkrztuszająco, dlatego czarny bez jest często składnikiem syropów czy tabletek do ssania. Bez to źródło witaminy C oraz wielu minerałów, takich jak wapń, potas, sód czy żelazo. Sok z czarnego bzu znajdziemy w aptekach i sklepach zielarskich.
Sok z aceroli
Acerola to wiśnia, pochodząca z egzotycznego Barbadosu. Jest doskonałym źródłem witaminy C, która niezbędna jest w okresie przeziębień i grypy. W żadnym z owoców nie znajdziemy tyle cennej witaminy, co w aceroli. Naturalny sok z aceroli jest o wiele bardziej skuteczniejszy niż witamina C, podawana w tabletkach. Odpowiednia dawka soku dziennie zapewni nam zdrowie w wielu aspektach. Sok z aceroli jest dostępny w sklepach zielarskich czy tych ze zdrową żywnością.
Sok z jagód acai
Sok z jagód acai nie należy do tanich napojów, ponieważ owoce te, nie są dostępne w Polsce. Mimo wysokiej ceny, zdecydowanie warto go nabyć i stosować. Owoce acai zwiększają odporność i dodają energii. Sok dostarczy nam polifenoli, nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i antyoksydantów. To prawdziwe zdrowie w płynie. Soku szukajmy w dobrych sklepach z ekologiczną żywnością.
Sok z buraka
Jeśli uwielbiamy barszcz czerwony, sięgnijmy także po sok z buraka, który kryje w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Jego barwniki mają działanie przeciwzapalne. Minerały i witaminy zawarte w buraku, przeciwdziałają anemii i zakrzepicy. Sok z buraka pomoże pozbyć się niechcianych bakterii chorobotwórczych. Kwas foliowy, magnez, potas czy żelazo to tylko niektóre ze składników tego zdrowego napoju. Buraczany napój znajdziemy na półkach sklepów spożywczych lub sami przygotujemy w domu, wyciskając sok z warzyw.
Katarzyna Antos