Produkty zawierające kwasy omega-3 mogą wzmacniać układ odpornościowy dziecka, a także zapobiegać rozwojowi alergii pokarmowej w jego okresie niemowlęcym.
W wartościowe kwasy tłuszczowe bogate są tłuste ryby takie jak łosoś, tuńczyk, makrela, a także rośliny strączkowe, orzechy, pestki dyni i siemię lniane.
Co nie oznacza, że podczas ciąży należy zajadać się ogromnymi ilościami ryb i orzechów, bowiem kobietom w ciąży można spożywać maksymalnie 2 porcje ryb tygodniowo, ze względu na ryzyko zawartości rtęci w niektórych gatunkach ryb.
Pod prąd schematom
Przez lata utarto przekonanie, że właśnie jedzenie podczas ciąży orzechów i innych alergenów pokarmowych jest przyczyną alergii pokarmowej u dzieci. Dzisiejsze badania zupełnie zaprzeczają tym doniesieniom i są wręcz odwrotne.
Naukowcy mają nadzieję, że badania te przyczynią się do poprawy zdrowia przyszłych mam i ich dzieci.
(MC)
Źródło – madeformums.com/09/09/2011