Przyprawy, które znajdziemy w kuchni, mogą zaskoczyć nas swoimi właściwościami, także tymi zdrowotnymi. Kurkuma, czyli aromatyczny dodatek o pięknym kolorze, przyda nam się w okresie obniżonej odporności. Dlaczego warto ją stosować?
Kurkuma – indyjska przyprawa
Dostępnych jest wiele gatunków kurkumy. Z rośliny wykorzystuje się korzeń, który w swojej budowie przypomina znany nam imbir. Rośliny należą do tej samej rodziny. Kurkuma, nazywana także jako ostryż czy szafranica, ma piękny, intensywny żółty kolor. Często jest używana zamiennie jako szafran, by nadać potrawom charakterystyczną barwę. Kurkuma jest wykorzystywana jako barwnik. Od XIX wieku są znane lecznicze właściwości kurkumy, która jest powszechną przyprawą w Indiach oraz środkiem leczniczym.
Właściwości kurkumy
Kurkuma to najsilniejszy środek przeciwzapalny, zanim więc sięgniemy po chemiczne substancje, zwróćmy uwagę na tą roślinę. Przyprawa skutecznie zwalczy uciążliwy ból głowy i pomoże pozbyć się infekcji, które często atakują nas jesienią i zimą. Kurkuma doskonale oczyszcza organizm z toksyn. W Indiach jest znana jako specyfik na problemy trawienne i szybszą regenerację ran. Wykazuje działanie nie tylko przeciwzapalne, ale również przeciwbólowe i przeciwgrzybiczne. Wszystko dzięki zawartości barwnika, jakim jest kurkumina. Tego typu przyprawy są bogate w antyoksydanty, które niszcząc wolne rodniki, wzmacniają odporność organizmu. Ich obecność w diecie korzystnie wpływanie tylko na pracę układu trawiennego.
Kurkuma pomoże nam na ból brzucha czy głowy. Napój z kurkumy warto pić w okresie przeziębienia czy innych infekcji, szczególnie w przypadku osłabienia organizmu. Przyprawa jest polecana na bóle reumatyczne, artretyzm czy bóle na tle nerwowym oraz zapalenie stawów. Pobudzi i doda energii do działania, więc warto pić ją każdego dnia.
Zdrowy napój z kurkumy
Podstawą zdrowego napoju leczniczego jest kurkuma, ale z dodatkiem innych składników, jego walory wzrastają, a smak staje się lepszy. Do przygotowania napoju potrzebny jest imbir, kardamon, cynamon, goździki, czarny pieprz, miód i woda. Przyprawy korzenne świetnie się ze sobą komponują, co sprawia, że napar ma intensywny aromat i wyjątkowy smak. Wszystkie przyprawy razem z wodą gotujemy w garnku przez ok. 15 minut. Napój zalecamy pić na ciepło, najlepiej 3 razy dziennie w okresie przeziębienia. W formie profilaktycznej, wystarczy jedna filiżanka napoju z kurkumy dziennie, by wzmocnić układ immunologiczny i nasze zdrowie.
Kurkuma, niczym sypkie złoto jest cenna, ponieważ może pomóc nam w zachowaniu zdrowia i siły. Przyprawa jest dostępna w każdym sklepie spożywczym, więc warto się w nią zaopatrzyć, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Pijmy napar każdego dnia, a nie straszne nam będzie żadne przeziębienie czy grypa.
Katarzyna Antos