Oczywiście u tych, które mają alergię na mleko i przetwory mleczne i obawiają się, że dziecko odziedziczy tę nietolerancję pokarmową.
Mleko można skutecznie zastąpić w diecie ziarnami zbóż, np. w kaszach – niektóre mają dobroczynny wpływ na zdrowie kobiet w ciąży i pomagają przy dolegliwościach w tym okresie.
Kasza jaglana odkwasza organizm i zwalcza zgagę, co jest cenne w ciąży i podgrzana rozgrzewa. Kasze nieoczyszczone zawierają białko i węglowodany złożone, dlatego warto kupować te mające ziarna z osłonką.
Gdy wybieramy najzdrowszą kaszę dla siebie i dziecka to –
W diecie bezmlecznej białko znajdziemy nie tylko w mięsie, ale też warzywach strączkowych, rybach; pamiętajmy, że wapń znajduje się także poza nabiałem – m.in. w maku, rybach, migdałach (prażone migdały pomagają w zapobieganiu wymiotom), kawiorze, soi, rzepie, słoneczniku, zielonych warzywach, szprotach wędzonych, ale też w wodzie wodociągowej lub studziennej.
Zdrowa kasza
z gryczanych lepiej wybrać gryczaną białą – chętniej zjadaną przez dzieci, delikatniejszą w smaku, zawierającą dużo żelaza
- włączyć do diety kaszę kukurydzianą
- jeść 2 razy w tygodniu brązowy ryż okrągły, który w przypadku dzieci ma właściwości rozgrzewające
- jeść regularnie całą rodziną pseudo-zboża – amarantus i quinoa, z których można sporządzić bardzo dużo potraw, od obiadowych po desery (warto wiedzieć, że amarantus ma 6 razy więcej żelaza niż wołowina, a quinoa znakomicie nadaje się do zup i zapiekanek i zawiera bardzo dużo wapnia).