Najlepiej dla dziecka, jeśli karmione jest przynajmniej przez 6 miesięcy bez posiłków uzupełniających. To jest okres, który pozwala systemowi odpornościowemu malucha na tyle się wykształcić, że można zacząć podawać mu (oczywiście ostrożnie) nowe pokarmy.
Nie zawsze jednak jest możliwe. Nie każda mama może karmić piersią. Wtedy z pomocą przychodzą producenci żywności dla dzieci.
Co zamiast mleka naturalnego?
Mleka modyfikowane mają różne przeznaczenie. Dzieciom, których rodzice mają zdiagnozowaną alergię, w myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć, podaje się mleka hipoalergiczne, oznaczone symbolem HA.
W składzie takiego mleka znajdują się:
- zhydrolizowane białko – cząsteczki białka są tak rozdrobnione, że prawie zupełnie są pozbawione właściwości alergizujących i łatwo przyswajalne;
- prebiotyki, które wspomagają rozwój prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach, regulują pracę przewodu pokarmowego i pomagają zapobiegać zaparciom;
▪ witaminy A, C, D i E niezbędne we wszystkich procesach życiowych;
▪ tłuszcze – źródło energii, niezbędne do przyswajania witamin, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;
▪ minerały takie jak żelazo, fosfor, wapń, jod, cynk;