Smakoszy herbaty wiedzą, że –
- czarna pomaga sprawnie funkcjonować sercu, układowi krwionośnemu, zębom (przeciwpróchniczo), mózgowi i układowi pokarmowemu
- zielona – na wszystkie powyższe oraz pęcherz moczowy, wspomaga ponadto odchudzanie i działa przeciwnowotworowo
- czerwona – pomaga wątrobie, jelitom, wzmacnia układ odpornościowy, mózg i zęby
- biała – mózgowi, opóźnia efekty starzenia, zapobiega nowotworom i wzmacnia układ odpornościowy.
Zachować młodość
Herbata hamuje wolne rodniki działa zatem przeciw starzeniu się organizmu i chorobom sercowo-naczyniowym – i to we wszystkich odmianach, choć oczywiście różnią się składem, co w dużej mierze zależy od procesu przetworzenia.
Najwięcej antyoksydantów ma herbata zielona i to ona jest najbardziej skuteczna w zwalczaniu miażdżycy, nowotworów i alergii. Jest tu 20-krotnie bardziej skuteczna niż witamina C, zwiększając ilość komórek układu immunologicznego – w efekcie hamują proces zapalny, zwiększają odporność organizmu i chronią przed rozwojem chorób.
Tanina z herbaty zapobiega wchłanianiu przez organizm metali ciężkich, chroniąc narządy wewnętrzne – np. wątrobę.
AZ
Źródło – Newsweek, nr 40/2011
Czytaj także –