Gruszki mogą się poszczycić długą historią, są znane od czasów prehistorycznych. Na Stary Kontynent przywędrowały z dalekiej Persji. Skąd wiemy, że starożytni żywili się gruszkami? Te smaczne i zdrowe owoce pojawiają w „Odysei” Homera. Włosi docenili walory smakowe gruszek, o czym najlepiej świadczy fakt, iż Juliusz Cezar zwykł określać je mianem „gwiazd ogrodów”, na jego polecenie sadzonki drzewek owocowych zostały przekazane podbitej Anglii.
Właściwości lecznicze gruszek
Gruszki stanowią nie tylko ucztę dla kubków smakowych, na ich właściwości lecznicze zwrócili uwagę Francuzi i Belgowie, którzy zaczęli stosować te apetyczne owoce jako środek zwalczający uciążliwe dolegliwości i zapobiegający chorobom. Z badań przeprowadzonych przez botaników wynika, iż na świecie istnieje około 30-60 odmian gruszy.
Gruszki stanowią bogactwo cennych składników odżywczych. Dostarczają organizmowi sporą porcję składników mineralnych, w tym potasu, który uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych i regulacji gospodarki wodnej organizmu. Te smaczne owoce obfitują również w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, jod i bor. Gruszki zawierają również kwasy owocowe, w tym jabłkowy i cytrynowy. Choć charakteryzują się wysoką zawartością węglowodanów, nie należy z nich rezygnować, ponieważ dostarczają organizmowi błonnika i pektyn, substancji regulujących perystaltykę jelit. Gruszki to również skarbnica antyoksydantów, czyli substancji zwalczających wolne rodniki odpowiedzialnych za procesy starzenia się organizmu. W tych smacznych owocach znajdziemy witaminy A, C, PP, B1, B2 i B6.
Smaczna recepta na smukłą sylwetkę
Chcesz zrzucić zbędne kilogramy, ale czasem kuszą cię słodkie przekąski? Gruszka stanowi doskonałe rozwiązanie. Choć charakteryzuje się słodkim smakiem, 100 g owoców dostarcza zaledwie 57 kcal. Wbrew pozorom, gruszki w głównej mierze składają się z wody. W związku z tym, iż dostarczają organizmowi sporą porcję pektyn, zaliczanych do rozpuszczalnej postaci błonnika, sprzyjają utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Pektyny wykazują zdolność do wiązania wody, toteż wypełniają one żołądek, zapewniając uczucie sytości. W rezultacie osobie, która zjadła ten smaczny owoc, łatwiej oprzeć się pokusie i zrezygnować z czekoladek. Mamy również dobrą wiadomość dla diabetyków, ze względu na niski indeks glikemiczny gruszki (30), mogą oni rozkoszować się smakiem owoców bez obaw.
Lubię gruszki, na szczęście nie jestem na nie uczulona.