To białko występujące w niektórych zbożach: pszenicy, jęczmieniu i życie, od lat budzi ogromne kontrowersje wśród naukowców. Jedni dopatrują się w nim przyczyny problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, zmian skórnych i kłopotów trawiennych, podczas gdy inni przestrzegają przed dietą eliminacyjną. Kto ma rację?
Czy alergia na gluten powoduje trądzik?
Wypryski stanowią sygnał ostrzegawczy, że w organizmie dzieje się coś niedobrego. Zmiany trądzikowe mogą pojawić się wskutek zaburzeń hormonalnych czy alergii pokarmowych. To, iż na twojej twarzy pojawiają się pryszcze i zaskórniki, nie dowodzi w sposób jednoznaczny, iż mamy do czynienia z uczuleniem czy nietolerancją glutenu. Zanim postawisz diagnozę, kierując się wyłącznie swoimi przypuszczeniami, wykonaj testy alergiczne. Musisz jednak uzbroić się w cierpliwość. Alergia na gluten przysparza problemów natury diagnostycznej. Niestety, nawet badania krwi są obarczone błędem. Jak zatem sprawdzić, czy trądzik ma związek z nadwrażliwością na gluten? Można tego dokonać, odstawiając produkty zawierające ten składnik i obserwując reakcje organizmu. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż do często spotykanych alergenów zaliczamy również mleko, jajka i orzeszki ziemne.
Z pewnością zadajesz sobie pytanie: jaki związek z uczuleniem na gluten ma trądzik? Gdy nasz organizm nie toleruje białka występującego w niektórych zbożach, system odpornościowy uruchamia kaskadę reakcji immunologicznych, którym towarzyszą stany zapalne, w tym trądzik. W publikacjach medycznych można znaleźć informacje o chorobie Duhringa. Ta przypadłość, zwana również opryszczkowym zapaleniem skóry, manifestuje się grudkami, pęcherzykami oraz zaczerwienieniem. Wspomniane zmiany o charakterze dermatologicznym stanowią odpowiedź organizmu na gluten. Nasz ustrój usiłuje uwolnić się od tego „toksycznego” białka. Chorobie Duhringa na ogół towarzyszy dokuczliwy świąd, jest on na tyle silny, iż człowiek nie potrafi powstrzymać się przed drapaniem. W rezultacie powstają trudne do usunięcia, głębokie blizny.
Problemy trawienne prowadzą do niedoborów
Nietolerancja glutenu nierzadko objawia się również dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Do najczęściej spotykanych zalicza się gazy, wzdęcia i problemy trawienne. Gdy układ pokarmowy nie funkcjonuje prawidłowo, pojawiają się niedobory. Czy wiesz, że nie zaspokajając zapotrzebowania na cynk i żelazo, przyczyniasz się do pogorszenia stanu cery? Niedobory mogą pojawić się także wtedy, gdy dostarczasz organizmowi produkty bogate w składniki odżywcze. Wystarczy, że organizm nie potrafi ich przyswoić… Osoby uczulone na gluten nierzadko skarżą się na biegunki, które pozbawiają organizm cennych substancji, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.
Jeśli trądzik ma podłoże alergiczne, nie pomogą zabiegi kosmetyczne i leki przepisane przez dermatologa. Chcesz poprawić stan cery? Musisz zrezygnować z produktów zawierających gluten, mleko, orzeszki itp. Warto jednak pamiętać, iż gdy usuwasz dany produkt z menu, musisz go czymś zastąpić. Pieczywo stanowi bogate źródło witamin z grupy B, ich niedobór wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu, co z kolei może przyczynić się do powstania wyprysków…
Wszelkiego rodzaju ekologiczne produkty bezglutenowe dostępne są w ofercie sklepu Delikatesy z Natury.
KK
Ciekawy artykuł, chyba muszę podesłać go siostrze, która zmaga się z trądzikiem. Kto wie, może rzeczywiście problem tkwi wewnątrz organizmu.
ja niestety mam trądzik różowaty i prawdopodobnie nie toleruję laktozy :/
laktoza to niewinny cukier mleczny. Nikt nie powinien pić mleka, bo mleko krowie jest dla cieląt, które trawią kazeinę. Jest to białko, które służy do budowy kopyt i rogów!!! Człowiek nie posiada enzymu (reniny), który trawiłby kazeinę. Nie powinien on spożywać w dorosłym wieku żadnego mleka, tym bardziej od zwierzęcia!
Trądzik mogą powodować niestety wszelakie alergeny. I problem ten może być wysypką, pokrzywkami lub najzwyczajniej wyglądającymi pryszczami. Oczywiście zaprzestanie spożywania i kontaktu z alergenem byłoby najlepsze, jednak często jest tak, że alergicy są wrażliwi na różne rzeczy i jest to bardzo zmienne (raz uczula Cię gluten, potem orzechy, jajka itd.), dlatego trudno powiedzieć kiedy źle zareagujemy na co. Ciężkie życie z alergią, ale znalazłam ostatnio fenomenalne rozwiązanie. Specyfik robi się w prosty sposób w domu (co ciekawe robiony jest na bazie mleka A NIE UCZULA – bo odpowiednie przetworzenie tego mleka, o czym zaraz, likwiduje laktozę- która jest przyczyną mlecznego uczulenia! :)). Daję Wam przepis, może uratuje Wam życie, tak jak Mi.
Pozdrawiam i życzę zdrowia! 🙂
(Post edytowany ze względu na reklamę)