Dynia jest zdrowym składnikiem diety, choć zdecydowanie za rzadko znajduje miejsce w naszym menu. W sezonie jesiennym warto sięgnąć po dynię, na zdrowie i figurę!
Dynia pełna zalet
U dyni trudno szukać wad, chyba że pod uwagę weźmiemy jej gabaryty, nieco utrudniające transport do naszej kuchni. Poza tym, dynia jest pena zalet. Zawiera błonnik pokarmowy i witaminy. Jest lekkostrawna oraz niskokaloryczna, a na dodatek bardzo smaczna i pożywna. To idealny składnik diety odchudzającej, więc warto po nią sięgnąć, szczególnie, jeśli dbamy o figurę.
Dynia na zdrowie
W dyni ukryte są witaminy i składniki mineralne, jak cynk,potas, magnez, wapń, żelazo czy fosfor. Warzywo jest źródłem kwasu askorbinowego, zawiera także kwas foliowy, niezbędny w diecie ciężarnych kobiet. Dynia dostarczy nam witaminy A, C, D, E, K oraz B. Im bardziej pomarańczowa dynia, tym na większą dawkę witaminy A możemy liczyć. Oprócz niej, cenny beta-karoten wpływa na koloryt skóry. Ze względu na znikomą ilość tłuszczów i białka, a dużą wartość energetyczną, dynia jest określana mianem superfood.
Dynia na odchudzanie
Większość składu dyni stanowi woda. Dzięki temu warzywo jest lekkostrawne i polecane na odchudzanie. Wspomaga proces pozbycia się zbędnych kilogramów. Niska kaloryczność to wielka zaleta dyni. Donatowo błonnik pokarmowy reguluje pracę układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Substancje zawarte w dyni umożliwiają usuwanie z organizmu toksyn. Dynia działa moczopędnie, zapobiegając powstaniu cellulitu, co z pewnością doceniają kobiety. Spożywanie dyni zapewniana regulację poziomu kwasowo – zasadowego w żołądku. Przez zachowaną równowagę wolniej trawimy pokarmy i tym samym mniej oraz rzadziej jemy. Dynia równoważy spożycie produktów kwasowych. Osoby chore na cukrzycę powinny uważać na ilość spożywanej dyni, ponieważ ma ona dość wysoki indeks glikemiczny.
Dynia na wiele sposobów
Warzywo jest o tyle wdzięczne w obróbce, że przygotujemy z niego rozmaite dania. Najbardziej popularna jest zupa krem z dyni, sycąca i rozgrzewająca w chłodne, jesienne dni. Równie dobrze, z dyni możemy przygotować pyszne placki, racuchy, naleśniki czy warzywne frytki. Dynia będzie smacznym i kolorowym dodatkiem do sałatki czy dania głównego. Smaczne i zdrowe są także pestki dyni, które zastąpią nam niezdrowe przekąski. Śmiało możemy jeść je między posiłkami, czy stosować jako chrupiącą posypkę do zup i sałatek.
Katarzyna Antos