Dolegliwości jelitowe w alergii pokarmowej

Uczulenie na gluten, zawarty w zbożach powoduje uszkodzenie jelita cienkiego i uniemożliwia poprawne trawienie oraz absorbowanie przez organizm składników pokarmowych.

W efekcie dochodzi do spadku masy ciała, bezustannej biegunki i niedoboru witamin.

U osób z nietolerancją glutenu takie objawy mogą wystąpić nawet po spożyciu śladowych ilości glutenu np. w słodyczach.

Choroba ta wymaga specjalistycznej diagnozy i leczenia oraz konsultacji z dietetykiem i niestety przejścia na dietę bezglutenową, która powinna rozwiązać problem.

Przy nietolerancji na mleko

Nietolerancja białka mleka dotyczy głównie niemowląt i dzieci w pierwszym roku życia, szczególnie karmionych z butelki. Objawia się na ogół niestrawnością, wymiotami i biegunką, kolkami i spowolnionym przyrostem masy ciała. Na szczęście dzieci na ogół wyrastają z tego uczulenia.

W nietolerancji laktozy (czyli cukru występującego naturalnie w mleku) problem stanowi np. zanik enzymu rozkładającego laktozę, co może być uwarunkowane genetycznie i prowadzić do biegunek, wzdęć. Może przyjąć różne formy, w zależności od problemu nietolerancji.

Przewlekłe nieswoiste zapalenie jelit

To schorzenie natomiast dotyczy młodzieży i dorosłych i występuje pod postaciami –

  • Dolegliwości jelitowe w alergii pokarmowejwrzodziejącego zapalenia jelita grubego – z krwistą biegunką, anemią, osłabieniem organizmu i utratą wagi
  • zespołu Leśniowskiego-Crohna – z różnymi objawami problemów jelita cienkiego, od bólu brzucha, biegunki po spadek masy ciała.

Dieta w tym przypadku jedynie łagodzi dolegliwości, ale nie rozwiązuje problemów. Jednak współpraca z dietetykiem podczas leczenia jest koniecznością.

Zespół jelita nadwrażliwego

jest bardzo powszechną dolegliwością, ale niestety dość trudną do zdiagnozowania. Chorzy cierpią na ciężkie kolkowe bóle brzucha i naprzemienne biegunki i zaparcia. I w tym przypadku dieta jest pomocna w łagodzeniu dolegliwości.
(MN)

O unikaniu alergii pokarmowych czytaj także w książce „Dieta dla alergików – wskazówki i przepisy”