Rok 2013 okazał się niezwykle pechowy dla Urszuli Radwańskiej. Nękana przez kontuzje do końca nie wiedziała, czy będzie jej dane zakwalifikować się do turnieju Australian Open. Tenisistka przeszła operację barku, po interwencji chirurgicznej musiała poddać się długiej rehabilitacji, toteż sezon zainaugurowała dopiero w lutym. Później zmagała się z urazem mięśnia piszczelowego przedniego, zapaleniem ścięgna mięśnia podkolanowego. Czarną serię zamknęły bóle w kolanie.
Co uczula Urszulę Radwańską?
Pech nadal jednak nie opuszcza naszej tenisistki. Urszula Radwańska boryka się z alergią pokarmową. Niestety, wciąż nie zna produktu, który od pewnego czasu wysysa z niej energię i wpływa negatywnie na jej cerę. Początkowo tenisistka za uciążliwe dolegliwości obwiniała gluten, testy alergiczne jednak nie potwierdziły jej hipotezy. Młodsza z sióstr Radwańskich wciąż poszukuje alergenu, obecnie obserwuje reakcje swojego organizmu po odstawieniu mleka krowiego.
Problem, z jakim zmaga się Urszula Radwańska, wskazuje na niedoskonałość testów alergicznych. Diagnostyka często trwa miesiącami, a nawet latami, ponieważ uczulać może praktycznie wszystko. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż objawy alergii pokarmowej mogą pojawić się kilka dni po spożyciu alergenu. Opóźniona reakcja ze strony układu immunologicznego zakłóca obraz choroby. Któż z nas w poniedziałkowy poranek łączyłby uciążliwe dolegliwości z pomarańczą, która stanowiła dodatek do deseru skonsumowanego w sobotnie popołudnie?
Dieta opracowana przez Polskie Towarzystwo Alergologiczne
Jeśli podejrzewasz u siebie objawy alergii i chcesz ustalić źródło dolegliwości, przejdź na dietę opracowaną przez Polskie Towarzystwo Alergologiczne. Polega ona na spożywaniu przez dwa tygodnie produktów wskazanych przez PTA, czyli ryżu, ziemniaków, mięsa indyka, jagnięciny, brokułów, kalafiora i ogórków. Potrawy można doprawiać cukrem i solą oraz dodawać do nich olej roślinny. Dozwolone jest spożywanie niearomatyzowanej czarnej herbaty oraz niegazowanej wody mineralnej. Po 14 dniach objawy uczulenia powinny ustąpić. W miarę upływu czasu włączamy do jadłospisu kolejne produkty spożywcze i obserwujemy reakcje organizmu. Rozszerzanie menu powinno odbywać się stopniowo. Włączamy do diety pojedyncze produkty spożywcze, nigdy nie wzbogacamy jej jednocześnie o mleko i pieczywo, ponieważ w ten sposób zakłócamy przebieg diagnostyki. Jeśli pojawią się objawy uczulenia, nie będziemy mieli pewności, czy odpowiada za nie chleb czy jogurt.
Trzymamy kciuki za Urszulę Radwańską, wierząc, że niebawem alergen zostanie rozpoznany i wyeliminowany z jej diety. Alergie pokarmowe osłabiają organizm i tym samym odbijają się negatywnie na osiągnięciach sportowych naszej utalentowanej tenisistki.
Irmina