Szacuje się, że ponad 6% dzieci w Polsce zmaga się z alergią pokarmową typu 1. Dla rodziców pociech, u których zdiagnozowano ten rodzaj uczulenia, mamy dobrą wiadomość. W większości przypadków alergia pokarmowa typu 1 w miarę upływu czasu wycisza się, a w końcu ustępuje. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, pamiętając, iż organizm potrzebuje czasu na wykształcenie tolerancji na dany pokarm.
Wyeliminowałeś mleko z diety dziecka? Musisz je czymś zastąpić!
Gdy malucha uczula produkt, który posiada duże właściwości odżywcze, pojawia się problem, bowiem należy go zastąpi czymś, co pod względem zawartości białka, tłuszczów, witamin i minerałów dorównuje alergenowi. Jeśli po odstawieniu mleka nie wprowadzimy do diety dziecka stosownego substytutu, musimy liczyć się z wystąpieniem niedoborów żywieniowych. Niedostateczna podaż żelaza czy witamin z grupy B może mieć daleko idące konsekwencje. Wprawdzie organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje niewielkiej ilości niektórych pierwiastków, ich niedobór odczuwa niezwykle dotkliwie.
Nie rezygnuj z pieczywa, dopóki lekarz nie zdiagnozuje alergii na gluten!
W związku z tym, iż następstwa diety eliminacyjnej niosą ze sobą daleko idące konsekwencje, decyzję o wykluczeniu z menu pewnych składników należy podejmować w oparciu o przesłanki medyczne poparte stosownymi wynikami badań. Od pewnego czasu media lansują dietę bezglutenową. Wiele osób, które pod wpływem gwiazd, odstawia pieczywo pszenne i żytnie, w rzeczywistości nie jest uczulonych na gluten. Jeśli podejrzewasz u siebie lub swojego dziecka alergię pokarmową, o swoich przypuszczeniach poinformuj specjalistę. Tylko stosowne badania mogą rozstrzygnąć, czy za nasze nie najlepsze samopoczucie odpowiada gluten czy inny produkt spożywczy. Często zdarza się też, iż uciążliwe dolegliwości nie mają nic wspólnego z alergią, lecz z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego.
Dieta eliminacyjna a ryzyko spowolnienia rozwoju dziecka
Specjaliści zgodnie podkreślają, iż największe ryzyko spowolnienia rozwoju małego alergika występuje wówczas, gdy uczulenie pojawia się na wczesnym etapie życia, niezbędne jest wykluczenie z diety kilku produktów spożywczych. Niebezpieczna jest również sytuacja, gdy alergii pokarmowej towarzyszą zaburzenia trawienia.