Celiakia to nie alergia
Celiakia nie jest alergią, ale bardzo często jest z nią właśnie mylona. Celiakia (choroba trzewna) to choroba mająca podłoże genetyczne, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu. Gluten jest białkiem zapasowym zawartym w różnych zbożach (owsie, pszenicy, życie, jęczmieniu), czasami działa toksycznie, czego konsekwencją jest zanik kosmków jelita cienkiego i upośledzone wchłanianie pokarmu.
Skutkiem takiego nieprawidłowego wchłaniania pokarmów są różnorodne, nieprzyjemne objawy kliniczne.
Celiakia – choroba na całe życie
Celiakia jeszcze do niedawna była uważana za schorzenie małych dzieci, z którego się wyrasta. Jest to kolejny mit dotyczący tej choroby, bowiem na celiakię można zachorować w każdym wieku. Badania pokazują, iż na tę chorobę cierpi około 1% populacji, a najnowsze badania wskazują, iż liczba chorych ciągle rośnie. Może to być spowodowane większym spożyciem glutenu, jak również lepszą wykrywalnością tej choroby.
Co ważne, celiakia jest chorobą na całe życie, a jedynym sposobem na unikanie przykrych skutków jest unikanie spożywania produktów zawierających gluten.
Diagnoza celiakii
W przypadku podejrzenia celiakii należy udać się do lekarza pierwszego kontaktu. Lekarz powinien przeprowadzić dokładny wywiad oraz skierować do gastroenterologa. Specjalista zleci kolejne badania krwi (na wybrane przeciwciała) oraz ewentualnie biopsję jelita cienkiego.
Rozpoznanie choroby następuje wtedy, kiedy badania wykażą zanik struktury kosmków jelitowych oraz wykażą obecność co najmniej jednego z badanych przeciwciał. Dodatkowym argumentem jest poprawa samopoczucia po zmianie diety na bezglutenową.