Na liście najczęściej spotykanych alergenów pokarmowych można znaleźć krowie mleko. W większości przypadków objawy uczulenia wywołują dwa rodzaje białka: globulina i kazeina. Alergia na białka mleka krowiego częściej dotyka dzieci niż dorosłych. Szacuje się, że 15% dzieci poniżej 2. roku życia zmaga się z uczuleniem, wraz z wiekiem odsetek ten maleje, w przypadku dzieci do 5. roku życia wynosi on 5%.
Alergia na mleko a nietolerancja laktozy
Wiele osób błędnie utożsamia alergię na białko mleka krowiego z nietolerancją laktozy. Ta druga jest uwarunkowana niedostateczną ilością laktazy, enzymu odpowiedzialnego za trawienie cukru mlecznego. Zdolność do wytwarzania tego enzymu maleje wraz z wiekiem, wśród osób po 60. roku życia odsetek osób nietolerujących laktozy jest wyższy niż u młodzieży. Niezwykle istotną rolę odgrywa również przynależność etniczna, niektóre nacje gorzej radzą sobie z trawieniem cukru mlecznego niż inne. Udowodniono, iż Azjaci w mniejszym stopniu niż Europejczycy wytwarzają laktazę. Szacuje się, że organizm 20-25% Polaków nie syntetyzuje dostatecznej ilości tego enzymu, dla porównania ten sam problem dotyczy zaledwie 1,5 % dzieci. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż ich organizm nie trawi laktozy, ale nie mamy tutaj do czynienia z alergią.
Alergiku, uważaj na reakcje krzyżowe
Co ciekawe spożywanie niektórych artykułów spożywczych może nasilać objawy uczulenia na mleko krowie. Osoby, które zmagają się z alergią na ten smaczny napój, powinni unikać cielęciny i wołowiny, ponieważ wchodzą one w reakcje krzyżowe z białkiem obecnym w mleku. Uczulać może również mleko kozie i owcze, a nawet napój sojowy. Warto jednak pamiętać, iż wyróżniamy kilka rodzajów kazeiny. Ta, która występuje w mleku kozim i owczym jest najbardziej zbliżona do kazeiny w mleku matki, toteż statystycznie rzadziej wykazuje działanie alergizujące.
Objawy alergii na mleko krowie
Jak rozpoznać alergię na mleko krowie? Choroba zazwyczaj manifestuje się wysypką, bólem brzucha, wzdęciem, kolką jelitową i bólem głowy. U niektórych osób białka występujące w mleku krowim wywołują gwałtowną reakcję o podłożu alergicznym, wstrząs anafilaktyczny stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia. Gdy dostrzeżesz u siebie lub u kogoś ze swojego otoczenia jeden z objawów, np. trudności z oddychaniem, powinieneś natychmiast wezwać pogotowie lub zawieźć taką osobę na pogotowie.
Alergolodzy zalecają, aby osoby uczulone na wołowinę, wyeliminowały ze swojej diety zarówno mięso, jak i mleko. Ta sama zasada działa również w drugą stronę. Jeśli alergizuje cię mleko krowie, usuń z menu nabiał i wołowinę.
Iga