Słynne dodatki E straszą nas z etykiet wielu produktów spożywczych. Rzadko kto ma jednak świadomość, że to one mogą wywoływać alergię, a nie tyle sam produkt spożywczy (ser na bazie mleka czy mięso), po który wybraliśmy się do sklepu.
barwnik syntetyczny | kolor | w czym występuje | niepożądane działania alergiczne |
---|---|---|---|
E 102 – tartrazyna | żółty | zupy w proszku, napoje, desery w proszku i polewy, konserwowa kukurydza i groszek, serowe krakersy, marcepan, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, dżemy, kasze, płatki zbożowe, musztardy, miód sztuczny | uwalnia histaminę, wzmaga nietolerancję salicylanów (po jagodach, malinach, aspirynie), może wywołać pokrzywkę, zapalenie skóry, katar sienny, bóle głowy, problemy z koncentracją, wysypkę, swędzenie warg i języka, anafilaksję |
E 104 – żółcień chinolinowa | zielonkawożółty | barwnik do lodów, galaretek, cukierków na kaszel, napojów gazowanych | astma, wysypka, pokrzywka, stan zapalny skóry, anafilaksja; wyzwala histaminę, wzmacnia alergie na aspirynę |
E 110 – żółcień pomarańczowa | pomarańczowy | zupy, galaretki i napoje w proszku, marcepan, likiery owocowe, kasze, konserwy rybne, wyroby cukiernicze | może wystąpić u osób z nietolerancją salicylanów, wzmaga astmę przez pobudzanie wydzielania histaminy, może wywołać katar sienny, pokrzywkę czy wypryski |
E 122 – azorubina | czerwony | rolady, serniki, budynie, kisiele, galaretki, cukierki, dżemy, konfitury, marcepan, napoje, wino, jogurty | wzmaga astmę, katar sienny |
E 124 – czerwień koszelinowa | czerwony | galaretki i ciasta w proszku, zupy pomidorowe, polewy do deserów, dżemy, napoje, lody, barwniki do skorupek jaj | wzmaga astmę, katar sienny |
E 151 – czerń brylantowa | czarny | wyroby cukiernicze, napoje spirytusowe | problemy jelitowe, uczulenie |
E 155 – brąz HT | brązowy | aromatyzowane napoje bezalkoholowe, owoce kandyzowane, herbatniki, ciastka, wafle, lody, desery, sery topione, konserwy w occie, sosy, przyprawy, musztardy, pasty rybne, surimi, ikra ryb, ryby wędzone, sneksy, zupy w proszku | nasila astmę, wzmaga nietolerancję na salicylany |
E 123 – amarant | czerwony | ikra ryb, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu< 15% poza winem i piwem, aperitify, aromatyzowane gorzkie wina gronowe, napoje winopochodne | nieżyt nosa, nasila astmę |
E 128 – czerwień 2G | czerwony | hamburgery, kiełbaski z przetworami zbożowymi | pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy, wzmaga astmę |
E 154 – brąz FK | brązowa mieszanka 6 barwników | wędzone ryby | podrażnia jelita, wzmaga astmę |
E 180 – litolrubina | czerwony | powłoki serów | problemy żołądkowo-jelitowe, nadpobudliwość, wzmaga astmę |
(MCN)