Testy punktowe z alergenami pokarmowymi
W przypadku testów punktowych z alergenami pokarmowymi dochodzi do wyzwolenia mechanizmów IgE-zależnych. Mamy tutaj do czynienia z reakcjami natychmiastowymi, które pacjent może łatwo rozpoznać. Warto pamiętać, iż same testy punktowe stanowią niedostateczną przesłankę do zastosowania diety eliminacyjnej. Z przeprowadzonych badań wynika, iż pokarmy w różnoraki sposób oddziałują na skórę. W tym przypadku wyróżniamy mechanizmy alergiczne i niealergiczne.
Zgodność wyników testów
Naukowcy przeprowadzili badania, które miały na celu sprawdzenie, czy wyniki testów punktowych pokrywają się z wynikami testów ekspozycji na badany pokarm. Największą zgodność stwierdzono w przypadku alergii na jaja (50%). W przypadku mleka wyniki pokrywały się w niewielkim stopniu (15%). Z przeprowadzonych obserwacji wynika, iż mleko przyczynia się do nawrotów AZS u osób, u których test punktowy dał wynik ujemny.
Testy punktowe jako badanie wstępne
Zarówno lekarze, jak i pacjenci, powinni traktować testy punktowe jako badanie wstępne. Należy je wykonać, zanim skorzystamy z innych metod diagnostycznych, które pozwalają wykryć mechanizmy nie-IgE-zależne.