Jednym z częściej spotykanych uczuleń jest alergia pokarmowa. Jest to nadmierna reakcja układu immunologicznego na składniki pokarmowe. Najczęściej na tę dolegliwość zapadają dzieci. Zbyt szybkie wprowadzanie do jadłospisu nowych składników pokarmowych sprawia, że organizm dziecka reaguje właśnie w taki sposób. Często również w genach dziedziczymy skłonności do alergii. Niezwykle rzadko zdarza się, że ktoś uczulony jest tylko na jeden produkt. Najczęściej są to składniki znajdujące się w wielu produktach. Alergię może wywoływać niemalże wszystko, jednakże najczęściej uczula:
- Białko mleka krowiego
- Białko zbożowe ( gluten)
- Białko jajek
- Orzechy
- Owoce cytrusowe
Na niektóre produkty możemy uczulić się jeszcze w łonie matki, dlatego dziecku trzeba stopniowo dodawać do jadłospisu kolejne produkty i sprawdzać jednocześnie czy nie wywołują one reakcji alergicznej. W przypadku starszych dzieci i dorosłych wykrycie składnika, który uczula wiąże się z dietą eliminacyjną. Wyklucza się stopniowo produkty, aby sprawdzić, na które z nich organizm reaguje w sposób nienaturalny.