alergia-pokarmowa

Alergia pokarmowa u dorosłych to temat, któremu poświęca się zdecydowanie mniej uwagi niż uczuleniom u dzieci. Skąd właściwie bierze się alergia, jak można ją zdiagnozować i normalnie żyć?

Co to jest alergia?

Alergia jest reakcją naszego systemu odpornościowego na spożywany pokarm. Może mieć objawy zarówno w obrębie układu oddechowego czy krwionośnego jak i zewnętrznie w postaci zmian skórnych. Jest to choroba dziedziczna, przenoszona przez geny choć za jej rozwój odpowiedzialne są również zanieczyszczenia środowiska.

Reakcja alergiczna

W zależności od stopnia uczulenia, przewidziane są różne reakcje. Mogą one wystąpić zaraz po posiłku albo po upływie paru godzin. Występują zarówno pojedynczo jak i kilka jednocześnie. Najczęstsze objawy:

  • ze strony układu pokarmowego-ból brzucha, biegunka, wymioty, nudności, anemia, zapalenie błony śluzowej części przewodu pokarmowego
  • w postaci zmian skórnych-atopowe zapalenie skóry, świąd, pokrzywka, rumień
  • wstrząs anafilaktyczny
  • obrzęk naczynioworuchowy
  • zapalenia jamy ustnej, owrzodzenie w ustach

Należy zachować szczególną uwagę gdyż niektóre z wyżej wymienionych objawów niosą poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Jeśli podczas jedzenia nasze samopoczucie pogarsza się, należy bezzwłocznie odstawić dany pokarm i skonsultować się z lekarzem dokładnie opisując reakcje naszego organizmu.

objawy-alergii-pokarmowej

Alergia pokarmowa u dorosłych – jak ją wykryć?

Można spróbować wykryć uczulenie pokarmowe we własnym zakresie. Wystarczy zwiększać stopniowo dawkę pokarmu (jeśli podejrzewamy, że właśnie on nam szkodzi). Jeśli wystapią jakiekolwiek z powyższych objawów, prawdopodobnie oznacza to, że mamy alergię na ten produkt. Warto jednak poradzić się specjalisty w tym zakresie. Próba prowokacyjna pomoże nam ustalić alergię oraz jej brak na pokarmy. A co jeśli już znamy wyniki? Najprostszą metodą na ułatwienie sobie życia jest dieta eliminacyjna, w której wyrzucamy z menu niepożądany składnik. Inną metodą jest odczulanie, prowadzone pod okiem lekarza.

Na co możemy być uczuleni?

Do najczęsciej uczulającyh pokarmów należą:

  • pomidory, brzoskwinie,soja, soczewica, groch
  • orzeszki ziemne, kokosowe i laskowe, migdały
  • mleko krowie
  • ryby, owoce morza, skorupiaki
  • sztuczne barwniki
  • jajka
  • białka zbóż, mąka pszenna

Silvana Ablass