Alergia pokarmowa to indywidualna, niepożądana reakcja układu odpornościowego na wybrane składniki pokarmowe. Około 60% przypadków alergii daje o sobie znać już w pierwszym roku życia, choć na szczęście większość dzieci wyrasta z niej przed rozpoczęciem nauki szkolnej.
Kogo dotyczy alergia?
Ryzyko wystąpienia alergii jest o 20-40% większe, jeśli w rodzinie dziecka były przypadki chorób alergicznych. Jeśli co najmniej dwie osoby w rodzinie zmagają się z tego typu chorobami, prawdopodobieństwo alergii u dziecka wzrasta do 50-80%.
Wzrost skłonności do alergii jest wynikiem nadmiernego reżimu higienicznego podczas okresu noworodkowo-niemowlęcego, zbyt późnej lub zmienionej kolonizacji przewodu pokarmowego oraz zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego.
Mleko źródłem problemów
Alergia pokarmowa to zbyt gwałtowna reakcja układu immunologicznego na specyficzną część pokarmu, zwykle na białko. Białko znajduje się nie tylko w produktach spożywczych, ale i w pyłkach, kurzu, sierści oraz pleśni. Są to tak zwane alergeny – niegroźne substancje, które mogą wywoływać reakcję alergiczną.
Uwaga! Alergia na białka mleka krowiego to nie to samo, co nietolerancja laktozy, czyli cukru obecnego w mleku ssaków!
Kiedy mówimy o alergii a kiedy o nietolerancji laktozy?
Nietolerancja laktozy wynika z niedoboru lub nieprawidłowego działania enzymu laktazy, który nie może rozłożyć zawartego w mleku cukru. Objawy nietolerancji dotyczą natomiast zmian w przewodzie pokarmowym:
- biegunki,
- kolki brzusznej,
- wzdęć.
I choć objawy alergii pokarmowej są często zbliżone do objawów nietolerancji laktozy, istnieją między nimi istotne różnice.