Szczególny problem występuje po spożyciu składników dodawanych do żywności w celu wzmocnienia smaku, koloru lub ochrony przed tworzeniem się w żywności mikroorganizmów.
Związki takie jak glutaminian sodu (MSG) i siarczyny nierzadko wywołują reakcje, które mogą być mylone z alergią pokarmową.
MSG
MSG jest powszechnie stosowanym wzmacniaczem smaku. Spożyty w dużych ilościach może powodować niektóre z następujących:
- wypieki
- skoki ciepłoty ciała
- bóle głowy
- refluks, ewentualnie rodzaj przejściowych duszności (w klatce piersiowej)
Reakcje te występują nagle po spożyciu dużych ilości żywności, do której został dodany MSG.
Siarczyny
Znajdują się w żywności z różnych powodów:
- dodane w celu podniesienia wyrazistości smaku lub by zapobiec rozwojowi pleśni
- występujące naturalnie w żywności
- wytworzone w procesie produkcji wina
Siarczyny mogą powodować problemy z oddychaniem u osób z astmą.
Zakazano stosowania siarczyn w sprayu do konserwacji świeżych owoców i warzyw. Gdy są obecne w żywności, są one wymienione na etykietach składników.
Niektóre z objawów alergii pokarmowej, takie jak skurcze brzucha są wspólne dla zatrucia pokarmowego i alergii. Jednak zatrucie pokarmowe jest spowodowane przez drobnoustroje, takie jak bakterie i produkty bakteryjne – toksyny, które mogą spowodować skażenie mięsa i produktów mlecznych.
W przypadku wrzodów i nowotworu przewodu pokarmowego, dróg oddechowych można odczuwać takie same objawy jak w przypadku alergii pokarmowej. Są to na ogół wymioty, biegunka, skurcze i bóle brzucha, nasilające się podczas jedzenia.