Truskawki to bardzo popularne i lubiane owoce. Alergia na truskawki u dzieci występuje bardzo często. Jak ją rozpoznać i jak ją leczyć?
Alergia na truskawki
Owoce to niezbędne składniki w diecie dziecka. Truskawki nie dość, że mają piękny czerwony kolor, to na dodatek są pyszne, więc chętnie sięgają po nie najmłodsi. Alergia na truskawki to dość popularne uczulenie pokarmowe. Alergia dotyka także dorosłych, jednak to właśnie u dzieci obserwuje się najczęściej jej objawy. Układ odpornościowy może reagować na białka zawarte w owocach. Efektem jest wydzielanie histaminy i rozszerzanie naczyń krwionośnych. Wtedy mowa o reakcji alergicznej na spożycie truskawek. Ale nie tylko owoce w naturalnej postaci wywołują alergie. Tak samo uczulają truskawki w formie dodatków, np. w jogurcie czy czekoladzie.
Alergia na truskawki u dzieci – objawy
Alergia na truskawki u dzieci w pierwszej kolejności objawia się w jamie ustnej. Ma to związek kontaktu owocu z błoną śluzową jamy ustnej. Dziecko może odczuwać pieczenie, swędzenie czy mrowienie w jamie ustnej i jej okolicy. Uczulenie jest dla dziecka niebezpieczne, ponieważ reakcja alergiczna może doprowadzić do opuchnięcia gardła i języka a w rezultacie do utrudnienia oddychania. Oprócz tych objawów, prawdopodobne jest pojawienie się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Biegunka, ból brzucha czy wymioty to typowe objawy uczulenia pokarmowego. Alergia na truskawki u dzieci objawia się także w postaci świądu, wysypki czy pokrzywki. Najmłodszym może dokuczać katar czy zapalenie spojówek. Jak da się zauważyć, ten rodzaj alergii ma szerokie spektrum objawowe.
Alergia na truskawki u dzieci – leczenie
Na czym polega leczenie alergii na truskawki u dzieci? Przede wszystkim na unikaniu jedzenia owoców oraz produktów, które zawierają truskawki. Na objawy alergii stosuje się leki przeciwhistaminowe, które są dostępne bez recepty. Alergia na truskawki u dzieci może minąć wraz z wiekiem. Jednak zanim to nastąpi, należy zrezygnować z podawaniu dziecku truskawkowych konfitur, soków czy innych produktów, w których składzie są obecne truskawki.
Katarzyna Antos