Coraz więcej osób ma problem z wieloma alergenami pokarmowymi. Alergia na truskawki najczęściej dotyka dzieci, ale wśród dorosłych również nie brakuje uczulonych na te owoce.
Truskawki – źródło salicylanów
Truskawki to pyszne i popularne w naszym kraju owoce. Coraz częściej powodują one alergie. Wszystko za sprawą salicylanów, które mają w swoim składzie. Związki są odpowiedzialne za objawy skórne, dolegliwości układu oddechowego czy nawet niebezpieczny wstrząs anafilaktyczny. Salicylany działają niekorzystnie na układ immunologiczny. W wyniku reakcji uwalnia się histamina, co przyczynia się do objawów alergii.
Alergia na truskawki – objawy
Efektem działania salicylanów zawartych w truskawkach jest wysypka lub obrzęk skórny. Alergia na truskawki może objawić się także w jamie ustnej czy gardle. Uczuleni mogą zaobserwować opuchliznę warg, uczucie mrowienia czy wysypkę na całej twarzy. Dość powszechną reakcją na truskawki jest obrzęk dróg oddechowych. W przypadku trudności z oddychaniem i innych objawów, pojawiających się przy wstrząsie anafilaktycznym, życie alergika może być zagrożone. Oprócz poważnych oznak alergii, typowe jest przekrwienie oczu, łzawienie czy stan zapalny skóry.
Alergia na truskawki – jak ją leczyć?
Pierwszym i podstawowym krokiem jest zrezygnowanie z jedzenia truskawek. Wykluczenie owoców z diety może skutkować brakiem objawów uczulenia. Należy unikać nie tylko samych owoców ale także przetworów, soków, słodyczy czy innych produktów, zawierających kawałki truskawek. Alergia na truskawki może zniknąć, szczególnie jeśli występuje u dzieci. Objawy uczulenia złagodzą leki na alergię, które przepisze nam lekarz.
Alergię możemy rozpoznać wykonując testy skórne lub testy prowokacyjne. Na czas uczulenia pamiętajmy o unikaniu spożywania tych owoców, dzięki czemu ochronimy swoje zdrowie.
Katarzyna Antos