Seler atakuje w okresie pylenia. Na szczęście ci, którzy kichają na selerowe kwiaty, bardzo rzadko są uczuleni na samą bulwę czy liście.
Korzeń selera jest bardzo alergizujący – nie tylko dla osób z alergią pokarmową, ale także dla atopików i osób problemami oddechowymi. Zazwyczaj osoby uczulone na seler są równocześnie uczulone na marchew i koper, jednak seler alergizuje dużo bardziej.
Gotowanie go poprawia sytuację tylko w niewielkim stopniu, gdyż substancje zawarte w selerze długo zachowują swoje oryginalne właściwości.
Różnorodność objawów
Seler uczula na bardzo wielu frontach. Alergia na tę jarzynę może objawiać się:
- jako rumień czy pokrzywka
- jako obrzęk Quinckego
- nieżyt nosa
- astma
- alergia pokarmowa
- rzadko – obrzęk krtani
- reakcja anafilaktyczna
Alergia na seler – reakcje krzyżowe
Reakcja na seler występuje z alergią na pyłek bylicy, tworząc tzw. zespół byliczo-selerowy, może się zdarzyć także reakcja krzyżowa z pyłkiem brzozy – występują one zależnie od klimatu. W krajach zimniejszych (Skandynawia, północ Polski) najprawdopodobniej wystąpi reakcja na brzozę, z kolei w rejonach cieplejszych (południe Europy) uczuli nas pyłek bylicy.
MN + JPR
Czy czlowiek uczulony na seler moze wtrzachac rosöl na selerze i uniknac reakcji?
niesety u mnie seler w kazdej formie powoduje reakcje alergiczną 🙁 gotując rosół pomijam go dając więcej marchwi i pietruszki oraz lubczyku
Mój syn je rosół na selerze i nic mu nie jest. Niestety gdy weźmie surowy seler do rąk wysypuje go wokół oczu. Dziwne…