Ilu z nas może być uczulonych?
Ten jeden z najpopularniejszych, szczególnie wśród dzieci słodyczy bywa przyczyną reakcji alergicznych organizmu. Najczęściej uczulenie na czekoladę skrzyżowane jest z atopowym zapaleniem skóry. Według szacunków osoby o skłonnościach alergicznych to 1/4 ludzkości globu, a wśród nich 5% reaguje alergicznie na czekoladę.
Jednocześnie osoby z atopowym zapaleniem skóry po zjedzeniu czekolady mogą odczuwać nasilone objawy skórne, co jednak nie musi być równoznaczne z alergią na czekoladę. Najprawdopodobniej po prostu któryś ze związków chemicznych, zawartych w tym smakołyku bez udziału mechanizmu alergicznego wzmacnia symptomy.
Co uczula w czekoladzie?
Dwa składniki są powszechnie znanymi alergenami: białka i kakao zawarte w czekoladzie. Powodują one alergie pokarmowe, które mogą zniechęcić do jedzenia czekolady. Jednak jeśli jesteś uczulony tylko na kakao zapewne nie będziesz musiał zrezygnować całkiem ze spożywania ulubionych słodyczy z czekoladą, być może wystarczy, gdy będziesz jadł czekoladę białą.
Poza tym, w czekoladach uczulające mogą być ich nadzienia lub dodatki. Truskawki lub orzechy, czasem nawet w śladowych ilościach mogą spowodować nieprzyjemne i bolesne reakcje alergiczne.
Dlatego bardzo istotne jest, abyś dokładnie sprawdzał podawany przez producenta na opakowaniach skład. Możesz tym sposobem uchronić się przed niepożądaną odpowiedzią Twojego organizmu. Co ważne – najwięcej konserwantów (barwników, aromatów itd.) znajduje się właśnie w czekoladach nadziewanych.
Witam !!!Od dłuższego czasu:mam swędzenie ,pieczenie ,ręce zaczerwienione ,popękane i między palcami też To jest straszne.Dermatolodzy od ix lat odwiedzani , ale coż : sterydy i sterydy. Dość. Musi być pszyczyna. Zaobserwowałam iż po skonsumowaniu słodyczy, czekolady nawet w małych ilościach czuję się strasznie. Swędzenie w okolczch stawów, uda,zgięcia pszy stopach . Czyżby to by była alergia pokaremowa, Byłam u alergologa nic nie stwierdzono ,miałam założone płatki i też nic nie wykazało. Jakie badania można jeszcze wykonać ?? Czy z krwi? Kto mógłby mi coś doradzić bardzo proszę. TERCIA
Tez mam identyczne objawy hmmm z krwi nic mi nie stwierdzono ale te dolegliwości co opisales po czekoladzie mam nie zdawalam sobie sprawy ze to mize byc od tego, moze podejrzewałam ale nie wiezylam…. I co wyleczyles sie masz potwierdzenie jakie sa przyczyny ?
AZS, nie alergia.
Alergia jest dość prawdopodobna, bo znam to z autopsji. Zawsze lubiłem czekoladę, ale stwierdziłem, że należy trochę ograniczyć cukry i przerzuciłem się na czekoladę czarną z wysoką zawartością kakao, której wcześniej nie jadłem. No i zaczęło się dziać jakieś egzemy na nadgarstkach, których z początku z tym nie wiązałem, ale z czasem zauważyłem, że zaostrzenie stanu ma miejsce w krótkim czasie bezpośrednio po zjedzeniu owej czekolady. Do tego doszły jeszcze jakieś dziwne zadyszki, bóle głowy i bezsenność i wtedy zapaliła mi się czerwona lampka. Jeszcze nie jestem pewny, czy te wszystkie inne objawy przez czekoladę, ale jest ona u mnie na celowniku!
Część dziewczyny. U mnie podobne objawy wystąpiły po urodzeniu dziecka, ponieważ jestem alergików dermatolodzy (a było ich chylę z 10) twierdzili ze to atopowe zapalenie skóry i dawali sterydy a w testachbi badaniach nic nie wychodxilo. Na strtydach było dobrze ale po odstąpieniu po tygodniu wszystko wracali z coraz bardziej zaopatrzona postacią. Na sam koniec popenkana miałam całą skórę na ciele, luszczylam się i miałam tzw. gorączkę skóry – wyglądała jak potwór a od lekarzy słyszałam ze tak trzeba żyć. Powiedziałam dosyć i zrobiłam biorezonans organizmu i okazało się ze to nie alergia ale candydoza która już miałam w całym organizmie. Wystarczyło pół roku kuracji ziołowej oczyszczające organizm i wszystko przeszło a mnie 4 lata ” madrzy” trzymali na stertydach i to w dawkach jak dla konia. Spróbujcie
Ktoś mądry zapomniał o chromie. Mnie w testach pokarmowych nic nie wychodziło …. Za to kluczowe były testy w których wyszła alergia na chrom i wyjaśniła sie sprawa czekolady, nutelli i innych deserów z kakao. 😉